Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Decembra. 2022. Svijet
Putin ove godine neće održati tradicionalnu konferenciju za novinare, ovo je mogući razlog


Predsjednik Rusije Vladimir Putin neće održati
 svoju tradicionalnu konferenciju za novinare na kraju godine. Ovo će biti prvi put u 10 godina da konferencija nije održana, navodi britansko ministarstvo odbrane u svom dnevnom izvještaju o situaciji u Ukrajini. 

Britanski obavještajci navode da ovaj događaj inače ima velik značaj u Putinovom kalendaru javnog angažmana i da se do sada često koristio kao prilika za iskazivanje integriteta ruskog predsjednika. 

Mada se pitanja novinara gotovo sigurno provjeravaju unaprijed, otkazivanje konferencije ukazuje na pojavu sve veće zabrinutosti oko antiratnih stavova u Rusiji.

Dužnosnici Kremlja se zasigurno bore s mogućnošću da na nekom događaju na kojem prisustvuje Putin dođe do, za njih, neprimjerene rasprave o takozvanoj “specijalnoj vojnoj operaciji”, navodi ministarstvo.

Podsjetimo, ruske vlasti su jučer, usred brojnih ruskih vojnih neuspjeha u Ukrajini i zapadnih sankcija nametnutih Moskvi, objavile da Putin neće održati svoju tradicionalnu konferenciju za novinare.

– Do početka nove godine neće biti predsjedničke konferencije za novinare – rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov (Dmitry) u telefonskom brifingu napomenuvši da je Putin razgovarao s novinarima u drugim prilikama, posebno za vrijeme svojih putovanja u inozemstvo.

Na spomenutoj konferenciji, koja obično traje i po nekoliko sati, okupi se stotine ruskih i stranih novinara, a Putin uživo odgovara na pitanja o raznim temama, od diplomatije do svakodnevnih ruskih tema.

Odluka o neodržavanju tradicionalne konferencije za novinare na kraju godine uslijedila je nakon što je Rusija, koja je pokrenula vojnu ofanzivu na Ukrajinu u februaru, u zadnjih nekoliko mjeseci pretrpjela više vojnih neuspjeha i naredila djelimičnu mobilizaciju u septembru. Pogođena nizom zapadnih sankcija od početka ofanzive, Rusija je sada suočena s embargom na isporuku svoje nafte u EU.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision