Monday, 4. December 2023.
Unsko-sanski kanton 1° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Maja. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Prvomajski protesti u Tuzli: 1.500 radnika na ulici traži svoja prava – I U Mostaru mirni protest

Sindikat Solidranosti, koji je u osnivanju, organizovao je u prijepodnevnim satima mirnu protesnu šetnju od devastirane zgrade Sodaso, prema zgradama pravosudnih institucija, sjedištu sindikata pa do Trga slobode.

Sakib Kopić, predstavnik radnika Polihema, kaže kako je protesna šetnja okupila oko 1.500 obespravljenih radnika sa područja Tuzlanskog kantona.
“Bili su radnici koji se svake srijede u mjesecu okupljaju ispred zgrada pravosudnih institucija, ali i radnici koji su danas prvi put sa nama. Nažalost, nije bilo puno omladine. Mi se borimo za svoja prava, ali i za njih. Jer ako se pokrene Dita, Konjuh ili bilo koje drugo preduzeće i naša omladina imat će šanse za zaposlenje”, kaže Kopić.
U najavi protestne šetnje predstavnici Sindikata Solidarnosti pozvali su predstavnike izvršne vlasti i općinske načelnike da im se pridruže.
“Nama je danas podršku dala kompletna Vlada TK na čelu sa premijerom Bahrijom Umihanićem. Sa nama je bio i tuzlanski načelnik Jasmin Imaković. Njihov dolazak nas ohrabruje, a oni su svojim gestom pokazali kako su uz narod i kako podržavaju narod”, kaže Kopić.
Skup je protekao dostojanstveno, a nije bilo obraćanja političara. Kopić kaže kako je predlagao premijeru Umihaniću da se obrati, ali da je on rekao kako bi ti u sadašnjem trenutku moglo biti kontraproduktivno.
Nakon dvosatne protesne šetnje obespravljeni radnici su se razišli, a naredno okupljanje ispred Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva TK zakazali su za 7. maj.

Oko stotinu građana okupilo se danas na Španjolskom trgu u Mostaru kako bi mirnim prosvjedom obilježili 1. svibnja – Međunarodni praznik rada te kako bi još jedanput posjetili vlasti na loše ekonomsko i socijalno stanje u zemlji. Uz mnogobrojne transparente, od kojih “Živio 1. maj”, “Sloboda je moja nacija”, okupljeni građani dijelili su hranu, piće te karanfile. „Ovdje smo danas kako bi obilježili Međunarodni praznik rada, ali i kako bi ukazali na svakodnevne probleme koji su sve veći te kako bi se izborili za bolje sutra“, kazala je u izjavi za novinare građanka Mostara Sanja Catela. „U gradu Mostaru više ne postoji radnička klasa nego samo obespravljeni i nezaposleni građani i moramo pokrenuti onu tradiciju proslave 1. svibnja koja je bila prije rata“, kazao je prosvjednik Tarik Žuljević. Današnjem skupu u Mostaru pridružilo se i nekoliko građana Zenice, a po riječima Ahmeda Velića, ovdje su danas kako bi podržali građane Mostara u borbi za pravdu, koja u BiH ne postoji posljednje 23 godine. Po riječima predstavnika Plenuma građana Mostara Feđe Fajića, današnjem skupu u Mostaru nije se pridružila niti jedna sindikalna organizacija, a razlog tomu je, kako je kazao, jer su sindikati u BiH s namjerom razbijeni na stotine dijelova. „Uglavnom su vođe sindikata politički ljudi tako da je i očekivano da oni ne pozivaju radnike da izađu da traže svoja prava“, kazao je Fajić.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision