Saturday, 13. August 2022.
Unsko-sanski kanton 16° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Jula. 2014. Vijesti, Zanimljivosti
Prvi časopis o astronomiji, astronauci i ufologiji u BiH

Iz štampe je izašao prvi broj časopisa za astronomiju, astronautiku i ufologiju u Bosni i Hercegovini „Svemir“, piše bh. novinska agencija Patria.

Riječ je o prvom časopisu ovakve vrste u histroji Bosne i Hercegovine. Izlazit će jednom mjesečno u toku školske godine, a u okviru svojih aktivnosti u školama će pokrenuti i osnivanje astronomskih klubova. Časopis će se među školarcima distribuirati besplatno.

Njegovo štampanje podržao je i Damir Mašić, federalni ministar obrazovanja i nauke.

Ahmed Hrapović, urednik časopisa izjavio je kako je časopis „Svemir“ namijenjen starijim učenicima osnovnih škola, srednjih škola i studentima, a obzirom na ozbiljnost tematike, namijenjen je i starijim generacijama.

– Časopis izlazi pod motom „Naukom protiv pakla droge“. Jedna od bitnih zadaća časopisa je da okupi mlade i usmjeri ih ka astronomiji, astronautici i ufologiji, čime će sigurno utjecati da se mladi okrenu ka nauci, a ne najvećem društvenom zlu drogi – rekao je Hrapović.

Podršku časopisu „Svemir“ dala je i američka NASA te mnogi drugi astronomski krugovi u svijetu. Podršku su pružili i Giuliano Marinković, jedan od vodećih ufologa u svijetu, astrofizičari Božidar Kemić i Goran Hudec te Krešimir Mišak, urednik na HRT-u.

 

ZADNJE VIJESTI IZ Vijesti Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision