Saturday, 23. October 2021.
Unsko-sanski kanton 10° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Prva sjednica novog saziva Predsjedništva BiH: Nije bilo govora o Denisu Zvizdiću – Čović: Do kraja godine IZVRŠNA VLAST?

Predsjedništvo BiH je danas održalo prvu sjednicu u novom sastavu. Razmatrani su izvještaji te je dat određeni broj saglasnosti za neke projekte i učešća Oružanih snaga BiH u mirovnim misijama.

Predsjedništvo je razmatralo izvještaj o učešću Oružanih snaga BiH, policijskih i državnih službenika u operacijama podrške miru od 1. januara do 30. juna 2014. godine. Izvještaj je usvojen i istovremeno je donesena odluka o učešću 45 pripadnika OS BiH pješadijske jedinice u operaciji podrške miru u Afganistanu. “Istovremeno smo donijeli odluku o učešću grupe oficira u mirovnoj misiji u Afganistanu. Predsjedništvo je prihvatilo i izvještaj ambasadora BiH u Libiji te smo donijeli odluku da su se stekli uvjeti da se ambasador vrati u Tripoli i nastavi rad. Međutim, donijeli smo i odluku da, ukoliko bude promjene sigurnosnih prilika, ambasador može po vlastitoj procjeni izmjestiti Ambasadu BiH u neko drugo područje”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva Mladen Ivanić. Osim toga, Predsjedništvo je odobrilo ugovor o garanciji koji se odnosi na projekat centralnog grijanja u Prijedoru između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj te je odobrilo ugovor o zajmu koji se odnosi na vodosnabdijevanje u Gradačcu.

Predsjedništvo danas na dnevnom redu nije imalo tačku koja se tiče formiranja Vijeća ministara, odnosno nije dalo nalog Sekretarijatu da izvrši proceduralne provjere kada je u pitanju SDA-ov kandidat za mandatara Denis Zvizdić.

“Danas nije bilo priče o provjerama Zvizdića, ali ja očekujem da bi se u tu proceduru moglo ući krajem ove godine, a najdalje u prvim danima naredne godine”, kazao je Ivanić. Inače, Ivanić sutra boravi u radnoj posjeti Srbiji, gdje će razgovarati sa premijerom te zemlje Aleksandrom Vučićem. Najavio je kako će uslijediti i niz posjeta, kako njegovih, tako i druga dva člana Predsjedništva većem broju zemalja.

Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, na kojoj bi bilo izabrano rukovodstvo Doma, izaslanici za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, te predsjednik i dopredsjednici Federacije mogla bi biti održana prije Nove godine, najavio je predsjednjik HDZ-a BiH Dragan Čović. On je istakao kako je temeljni preduvjet za to da preostalih pet kantonalnih parlamenata do kraja ove sedmice izvrše izbor delegata u entitetski dom naroda. “Ja sam ovih dana i s gospodinom Bakirom Izetbegovićen dva puta razgovarao o toj temi i imamo uvjeravanja da bi do petka mogao biti završen izbor izaslanika za Dom naroda u svih pet kantona gdje to još nije urađeno. Ako bi se to dogodilo vjerujem da ponedjeljak i utorak možemo iskoristiti i da do 30. decembra imamo sazvanu konstituirajuću sjednicu Doma naroda na kojoj bi se izabrali izaslanici za državni dom naroda, kao i rukovodstvo Doma naroda, te predsjednik i dopredsjednici Federacije. Ako to uspijemo mi smo ispoštovali rok koji smo zadali, a to je da u ovoj godini imamo izabrane barem nositelje vlasti. Mislim da isti dan, paralelno s tom odlukom, možemo imati i odluku Predsjedništva BiH o mandataru, odnosno kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara, kazao je Čović u razgovoru za FENU.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision