Monday, 27. March 2023.
Unsko-sanski kanton 7° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Marta. 2023. Region
Protest ljekara u Zagrebu

Pet krovnih hrvatskih ljekarskih udruženja organizovaće danas veliki protest u Zagrebu kojim će iskazati nezadovoljstvo svojim statusom, platama, ali i cjelokupnim stanjem u zdravstvenom sistemu.

Organizatori najavljuju do sada najveći ljekarski protest i očekuju odziv iz svih dijelova zemlje.

“Protest nije usmjeren ni protiv koga, već za bolje uslove za rad ljekara, za bolji zdravstveni sistem i bolji status za pacijente. Pozivamo funkcionere političkih stranaka da ne dođu na Markov trg kako se protest ne bi politizovao”, rekao je predsjednik Hrvatske ljekarske komore Krešimir Luetić.

Organizatori navode da svaki treći mladi ljekar napušta Hrvatsku, u više od 50 opština nema ljekara primarne zdravstvene zaštite, a zdravstvenom sistemu trenutno nedostaju 2.000 ljekara i 4.000 medicinskih sestara.

Svaki treći ljekar u sistemu stariji je od 50 godina, a pacijenti na pojedine pretrage čekaju i po 600 dana, prenio je portal “Indeks”.

Ljekari od premijera Andreja Plenkovića i Vlade traže hitno izjednačavanje koeficijenata ljekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa bolničkim ljekarima, kao i uvećanje koeficijenata specijalizantima.

Oni traže i donošenje zakona o radno-pravnom statusu ljekara do kraja proljećnog zasjedanja Sabora, usklađivanje rada ljekara na svim nivoima zdravstvene zaštite sa vremensko-kadrovskim normativima, te ukidanje “robovlasničkih” ugovora za specijalizacije.

Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš izjavio je da je protest legitiman, ali “nije put za rješavanje problema”. 

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision