Sunday, 17. October 2021.
Unsko-sanski kanton 5° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Novembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Proširena lista zahtjeva mljekara, blokada se nastavlja

Na sjednici upravnih odbora više poljoprivrednih udruženja danas je odlučeno da će do ponedjeljka biti nastavljena blokada carinskih terminala u BiH.

Prema riječima predsjednika udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara Vladimira Usoraca, zatražen je prijem šest predstavnika udruženja u Predsjedništvu BiH. Njihovi zahtjevi su i da se u roku od deset dana zatvore svi carinski terminali koji ne ispunjavaju uslove. U suprotnom će članovi udruženja to učiniti.

Usorac je najavio da će u petak u Orašju biti u potpunosti zatvoren terminal, ali ne traktorima – već ljudima.

“Postavićemo uslov vlastima da se za svaku odluku odrede rokovi i osobe koje su zadužene za provođenje i koje će biti odgovorne u slučaju da odluke ne budu realizovane”, rekao je Usorac.

On je napomenuo da poljoprivredni proizvođači traže samo da budu stvoreni uslovi da carinici rade svoj posao, odnosno da se kontroliše uvoz robe.

“Tražimo da se na graničnim prelazima Izačić, Orašje i Gorica stvore uslovi za izvoz robe, a ne samo za uvoz što je sada slučaj. Ovi granični prelazi su `rak rana`”, kaže Usorac. On je naveo da poljoprivrednici žele na ovaj način spasiti državu jer će tada i njima biti bolje.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH u četvrtak je usvojio Nacrt izmjena i dopuna Zakona o akcizama koji omogućava poljoprivrednicima nabavku plavog dizela bez plaćanja akciza i putarina, podržan je zahtjev poljoprivrednika da se izjednači cijena veterinarskih pregleda pri uvozu u BiH sa cijenama na ulasku u EU.

Proizvođači mlijeka od 12. novembra drže u blokadi carinske terminale, a u međuvremenu su im se pridružili predstavnici drugih udruženja poljoprivrednika.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision