Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Decembra. 2014. Region, Vijesti
Promjena načina finansiranja medija u Srbiji

Od Nove godine se, novim zakonom, u Srbiji mijenja način finansiranja medija. To će se raditi putem konkursa, a na promjeni je insistirala Evropska unija, kao i na obaveznoj privatizaciji medija koji su u vlasništvu države.

Već skoro 20 godina emitira se program lokalne Niške televizije pomoću sredstava iz lokalnog budžeta, ali od Nove godine više neće biti direktnih uplata. Da bi dobili novac niških poreskih obveznika, morat će konkurirati dobrim projektima.

“Još uvek konkursi za projekte nisu raspisani, tako da će, po nama, rokovi biti jako problematični. Samim tim videćemo i da li će svi mediji biti u jednakoj poziciji. Neki su trenutno u statusu javnih preduzeća, neki su privatni, kako će sve to ministarstvo i lokalne samouprave sprovesti u praksi?”, kaže Milan Petrović, zamjenik glavnog urednika Niške televizije.

Prošle godine dobili su više od 400.000 eura, kao jedini preostali medij u gradu čiji je osnivač lokalna samouprava, koja će u budućnosti drugačije dodjeljivati novac.

Pitanje privatizacije

Sredstva će ići kroz konkurse za proizvodnju medijskih sadržaja, u kojima mogu učestvovati svi koji ih proizvode, za projekte kojima se doprinosi ostvarivanju javnog interesa te sufinansiranjem u iznosu koji ne prelazi 80 posto vrijednosti projekta.

Prethodni način finansiranja imao je svoje probleme, kažu predstavnici medija.

“Mali lokalni mediji, nažalost, u poslednjih desetak godina najveći deo novca dobijaju iz javnih budžeta, od novca poreskih obveznika, ali je tu problem što se taj novac dodeljuje bez ikakvih kriterijuma i kroz tajne ugovore”, navodi Predrag Blagojević, glavni i odgovorni urednik portala Južne vesti.

Nišku televiziju, osim gubitka sigurnih, direktnih budžetskih sredstava, u narednoj godini očekuje još jedna velika promjena – privatizacija.

“Država, ili, u ovom slučaju, grad, prema novom zakonu, više neće moći biti vlasnik”, dodaje.

Ali, novi odnosi i privatizacija znače i nove brige.

Poruka države

“Nisam siguran da je privatni sektor spreman za preuzimanje televizija. Radi se o izuzetno skupoj igrački, a proizvodnja kvalitetnog programa je još skuplja”, objašnjava Nebojša Veličković, urednik u Niškoj televiziji.

Neki privatni mediji u takvim odlukama vide dobru poruku države.

“To daje jedan veliki signal da je država konačno odlučila da se povuče iz medija. Kada je reč o  problemu privatnih medija, daje se jedan puls, pozitivan, da je država počela da se brine i za privatne emitere koji već rade”, kaže Isuf Memeti, direktor i glavni urednik Televizije Aldi iz Preševa.

Rok za privatizaciju preostalih lokalnih medija je 1. juli naredne godine. Nakon toga, ukoliko se ne javi nijedan kupac, a zaposleni odbiju preuzeti upravu, medij se briše iz registra.

Izvor: Al Jazeera

 

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision