Sunday, 17. October 2021.
Unsko-sanski kanton 14° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Decembra. 2014. USK, Vijest dana, Vijesti
Projekat izgradnje hladnjača razvojna šansa za Cazin i Krajinu

Opština Cazin prije šest mjeseci prezentirala je projekat “Stavljanje preostalih kapaciteta ‘Incela’ u funkciju ekonomskog razvoja”, na kojem je predložena ideja o stavljanju u funkciju neiskorištenih resursa nekadašnje Tvornice kartona i ambalaže kroz uspostavu sistema hladnjača namijenjenih za poljoprivrednu i proizvodnju prehrambenih proizvoda.

Kako je za Poslovni portal eKapija.ba izjavio načelnik Opštine Cazin Nermin Ogrešević, da bi se realizirao projekat, potrebno je prvo riješiti pitanje vlasništva Tvornice kartona i ambalaže, koja je u stečaju.

“Mi smo Vladi USK poslali prijedlog da Opština Cazin izmiri obaveze po osnovu stečaja u iznosu od 732.000 KM, a da na ime toga Vlada i Skupština USK prenesu upravljačka prava na našu općinu. Sa tim činom došli bismo u posjed nekretnina, odnosno velike hale, u kojoj smo imali ideju da razvijamo projekat izgradnje hladnjača”, rekao je Ogrešević, te dodao da Opština Cazin ima obezbijeđena određena sredstva i nekoliko modela kako bi razvijala ovaj projekat.

Kazao je da postoji interes lokalnih investitora za ovaj projekat.

“Na području općine Cazin postoji više od 1.000 domaćinstava koja se bave manjom ili većom poljoprivrednom proizvodnjom. Radi se o proizvodnji malina, jagoda, krastavaca. Svi su oni zainteresirani za ovaj projekat. Takođe, imamo ljude iz naše dijaspore, koji su zainteresirani, a imali smo kontakte i sa nekim velikim stranim kompanijama”, naveo je Ogrešević.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi se realizovao, ovaj projekat značio bi mnogo, ne samo za područje opštine Cazin, već i za širu regiju.

“Prema našem mišljenju, sa ovim kapacitetima, ukoliko bi imali instalisanu hladnjaču, poboljšali bi prodaju, ali imali i povoljnije cijene poljoprivrednih proizvoda. Time bi i naši proizvođači ostvarili bolje poslovanje i bolji plasman proizvoda na strana tržišta”, objasnio je načelnik Cazina.

Kako je rekao, na području Cazina, trenutno ima oko 3.000 poljoprivrednih proizvođača.

“Najveći smo proizvođač mlijeka kao općina, ali poljoprivrednih kultura. Šira regija, odnosno Bužim, Bihać, Bosanska Krupa, Velika Kladuša, takođe su veliki proizvođači voća i povrća. Postoji veliki potencijal u kooperantskoj proizvodnji. Ovim projektom pozitivno bi uticali na širu regiju, a za nas bi bilo sasvim logično da svi nivoi vlasti pokažu zainteresiranost”, kazao je Ogrešević.

Naveo je da je cijelo područje bivše Tvornice kartona i papirne ambalaže urbanističkim i regulacionim planom Opštine Cazin utvrđeno kao poslovna zona.

“Tu je sada smješteno 40 poslovnih subjekata. Općina Cazin provodi daljnje korake u projektu uređenja šire poslovne zone zajedno sa UNDP-em. Radimo na uređenju saobraćajnica, infrastrukturnom unapređenju tog područja, kako bi se poslovna zona i dalje razvijala”, rekao je Ogrešević.

Spomenuo je da bi bilo dobro da postoji što manje administrativnih barijera.

“Drugi akteri u javnom sektoru, kao što su ministarstva, agencije itd. trebali bi biti više zainteresovani i brže donositi odluke. Insistiraćemo na ovoj ideji i dalje, da li u ovom obliku, na ovoj lokaciji, ali to je nešto što treba području opštine Cazin. Potrebno je malo sredstava za ovaj projekat, a donijeće mnogo pozitivnih efekata”, poručio je cazinski načelnik.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision