Monday, 29. May 2023.
Unsko-sanski kanton 18° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Novembra. 2014. USK, Vijesti
Projekat izgradnje energetski efikasnih objekata u FBiH, šansa i za USK

Svjetska banka u saradnji sa Federalnim ministarstvom prostornog uređenja u BiH provodi projekat za finansiranje mjera energetske efikasnosti u vrijednosti od 32 miliona dolara.

Na području Federacije BiH radiće se 55 objekata iz oblasti obrazovanja i zdravstva, a USK ima dobre šanse jer je dobro odmakao od ostalih kantona, kada je u pitanju energetska efikasnost.

Ukupna vrijednost projekta Svjetske banke za finansiranje mjera energetske efikasnosti  je 32 miliona dolara za cijelu BiH. Od toga je za Federaciju BiH 19,2 miliona dolara, od kojih će 11 miliona biti zaduženje Federacije, odnosno Federalne vlade, a ostatak koji će se koristiti isključivo za radove za sve kantone.

„Sve ostale potrebe, detaljni audit i certficiranje, pripremu projektne dokumenatcije, izradu studije održivih mehanizama finansiranja i finansiranje implementacione jedinice u našem ministarstvu, će se zadužiti Vlada Federacije, dakle to je nekih 11 miliona dolara, a 8 miliona je na kantonima“, kaže Jasmina Katica, šef Odsjeka za energijsku efikasnost pri Federalnom ministarstvu prostornog uređenja.

Katica je mišljenja da će iz USK-a biti puno projekata kandidirano, zato što mnogi objekti imaju ili će imati detaljne audite o energetskoj efikanosti, što je potrebno da bi aplicirati. Više informacija svi zainteresirani mogu naći na web stranici resornog federalnog ministarstva.

Izvor: RTVUSK

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision