Proizvodnja glavica luka – Za proizvodnju luka najbolje je upotrijebiti srednje krupan arpadžik. Na pripremljenoj i izbrazdanoj površini se sadi što ranije u proljeće. Obično se sadi u prazde na razmak 15×15 cm ili 20×10 cm.
Na velikim površinama uz primjenu mehanizacije, arpadžik se sadi na redove razmaknute 30 cm ili u trake sa 4-6 redova. Između traka ostavlja se razmak od oko 50 cm, a između redova u traci 20 cm. Razmak u redu je 8-10 cm. Za 1 ha potrebno je, u zavisnosti od krupnoće, 300-1000 kg arpadžika.
Crni luk se vadi kada omekša stablo u zoni vrata i kada oko 50% biljaka polegne. Vađenje se obavlja ručno ili uz pomoć specijalnih vadilica. Poveđenji luk se ostavlja nekoliko dana na parceli dok se stablo i lišće ne osuše, a zatim se čisti, klasira i slaže u letvarice. Čuva se u suvim, promajnim prostorijama. Prosječan prinos se kreće 15-30 t/ha.
ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

