Thursday, 8. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Oktobra. 2022. USK
Proizvođači malina na području USK ponovo su u problemima, zaustavljen izvoz u Evropu

Proizvođači malina na području Unsko-sanskog kantona ponovo su u problemima zbog toga što je trenutno stopiran izvoz na evropsko tržište, kaže Enes Mahmutović, predsjednik Udruženja proizvođača jagodičastog voća USK… “Trenutno je situacija takva da otkupljivači ne mogu da izvezu otkupljenu malinu jer ne postoji interesovanje na tržištu. Šta je tome doprinijelo, možemo samo da nagađamo, ali je sigurno uticala ova globalna situacija i ekonomska kriza u svijetu”, kaže Mahmutović.

Prema njegovim riječima, otkupljivači su u proteklom periodu otkupili cjelokupan urod maline, ali je problem što malinarima nisu isplaćena sva dugovanja. “Malina je sada u hladnjačama kod otkupljivača, a proizvođačima je isplaćen avans od pet do šest maraka po kilogramu, a dogovorena cijena je 10 maraka. S obzirom na situaciju, krajnje je neizvjesno da li će biti isplaćen ostatak, jer otkupljivači su u velikim problemima”, kaže Mahmutović.

Prema njegovim riječima, ovakva situacija se već odrazila na planove proizvođača, tako da neki već odustaju i uništavaju malinjake. “Očekivanja su bila da će i ovo biti dobra godina, nakon što je prošle došlo do revitalizacije proizvodnje, međutim globalna situacija ponovo gasi malinarstvo. Pitanje je ko će nastaviti, jer su troškovi proizvodnje značajno povećani zbog poskupljenja, a kako vidimo upitno je da li će sve biti naplaćeno”, kaže Mahmutović. Dodaje kako je pozitivno što je malina uvrštena u sistem poticaja, koji su već isplaćeni proizvođačima, ali ni to ne može da pokrije sve troškove.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision