Friday, 3. February 2023.
Unsko-sanski kanton 5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Jula. 2022. Bosna i Hercegovina
Privreda traži „pojednostavljene carinske procedure“ i u novim propisima

Početak primjene Zakona o carinskoj politici u BiH najavljen je za 1. august. Odlučio je tako Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH. No, ta odluka izazvala je negodovanje poslovne zajednice, posebno izvoznika. Uglavnom je to jer dolazi u trenutku kada, zbog globalnih ekonomskih poremećaja u svijetu, domaći izvoznici pokušavaju iskoristiti prednosti blizine tržištu Evropske unije, a zakon im to, tvrde, otežava.
Asocijacije privrednika svih nivoa reagiraju na isti način, traže izmjene Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici. Među brojnim inicijativama upućenim nadležnima u državnim i entitetskim institucijama i inicijativa Upravnog odbora Privredne komore ZDK-a, kantona čiji izvoz čini 19% izvoza Federacije i 13% ukupnog izvoza Bosne i Hercegovine.
O ovom pitanju jednoglasje komorskog sistema u BiH i Vijeća stranih investitora.
„Treba promijeniti samo jednu rečenicu i omogućiti da se, kao i do sada, kao što je predviđeno i novim Zakonom, koristi pojednostavljena izvozna procedura i carinska deklaracija, da se koristi neki trgovinski ili službeni dokument – a u ovom slučaju to je faktura“, ističe Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH.
Među razlozima za ovako kreiranu Odluku o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH navodi se obaveza usklađivanja domaćih i propisa EU-a u oblasti carina.
„Da, trebamo se usklađivati sa legislativom EU-a, ali ne moramo sve i odmah, nego možemo i postepeno određene stvari. Ima primjera i da je Hrvatska, kao članica EU-a, upravo zadržala ovaj pojednostavljeni carinski postupak po fakturi 7 godina nakon ulaska u EU“, tvrdi Ognjenka Lalović, direktorica Sektora privrede u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.
Iz Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske poslove BiH nije bilo odgovora na upit hoće li i kako reagirati na zahtjeve poslovne zajednice. Privrednici, ipak, očekuju da će, iako Zakon o carinskoj politici u BiH sa provedbenom Odlukom stupa na snagu 1. augusta, nadležni intervenirati u prijelaznom roku ostavljenom za početak primjene ovih propisa.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision