Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 13° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Novembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Privatizacija u BiH u modelu je generacijska greška

U Bosni i Hercegovini je počinjena generacijska greška nametanjem javnog upisa dionica za model privatizacije te izdavanjem certifikata kojima je kupovan socijalni mir a nisu stvarana nova radna mjesta. To je mišljenje međunarodnog eksperta za razvojnu ekonomiju Zlatka Hurtića, uvodničara na današnjoj redovnoj sesiji asocijacije nezavisnih intekelktualaca „Krug 99“ u Sarajevu o temi: “Zablude i kontroverze socijalno-ekonomskog stanja BiH”. – Odgovorno tvrdim da privatizacija nije bila ni pljačkaška ni tajkunska, kako se često o tom procesu govori i piše, već je neuspjeh uzrokovan greškama. Takav model je privukao investitore kojima je cilj bio kupovina imovine a ne pokretanje proizvodnje – izjavio je Hurtić. Druga kontroverza socijalno-ekonomskog stanja u državi su, po njemu, ogromna budžetska davanja za socijalnu zaštitu, najveća u regionu, koja ne donose željeni cilj – socijalnu sigurnost građana već, naprotiv, siromaštvo raste. Hurtić zaključuje da toliki budžetski novac za ove namjene ne ide u cjelosti u prave ruke nego nesiromašnim kategorijama.

– Da li je ovdje u pitanju neznanje, nesposobnost vlada ili kupovina izbornih poena – problematizira on uz napomenu da su borački zakoni donošeni pred izbore. Treća kontroverza aktuelnog socijalno-ekonomskog stanja u BiH je radno zakonodavstvo, koje po njegovim riječima, poslodavce tjera da dio radnika zapošljavaju nacrno jer jedino tako mogu finansijski opstati. U suprotnom, ako bi se ponašali posve legalno, loše bi prošli. – Naš zakon o radu kreira, dakle, nova radna mjesta, ali u sivoj ekonomiji. Onog momenta kad registrirate biznis, stali ste pred ‘streljački stroj’ – riječi su Zlatka Hurtića. Selektivna primjena Zakona o stečaju samo je jedna od posljedica lošeg poslovnog ambijenta u državi, također smatra on.

– Da li se taj zakon primjenjuje gdje treba ili samo za ‘politički’ slaba preduzeća – problematizira Zlatko Hurtić i kao očit primjer za (ne)primjenu Zakona o stečaju navodi slučaj tuzlanske firme “Dita”.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision