Tuesday, 27. February 2024.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Oktobra. 2022. Bosna i Hercegovina
Pripadnici EUFOR-a iz 20 zemalja na godišnjoj vježbi ‘Brzi odgovor 22’ u BiH

EUFOR-ova godišnja vježba “Brzi odgovor 22” održava se u periodu od 17. oktobra do 22. novembra kada će se pripadnici EUFOR-a iz 20 zemalja okupit kako bi demonstrirali sposobnost i odlučnost EUFOR-a da doprinese sigurnom i stabilnom okruženju za građane Bosne i Hercegovine.

Kao i prethodnih godina, EUFOR će privremeno pojačati svoje prisustvo tako što će povećati broj vojnika, pojačati patroliranje i održati taktičke vježbe na odabranim urbanim i ruralnim lokacijama, rečeno je iz EUFOR-a.

EUFOR će tijesno sarađivati s Oružanim snagama BiH, lokalnim zajednicama i organima za provođenje zakona, koji će pružiti administrativnu i logističku podršku.

– Kao što je bio slučaj i sa ranijim vježbama, vježba ‘EUFOR Brzi odgovor 22’ još jednom pokazuje predanost Evropske unije evropskoj budućnosti BiH i svih njenih građana – istaknuto je.

U nedjelju su predstavnici EUFOR-a, uključujući načelnika štaba brigadnog generala Somogyija, dočekali u luci Ploče u Hrvatskoj kolege iz italijanskog bataljona koji su doplovili iz Italije kako bi učestvovali u vježbi ‘EUFOR Brzi odgovor 2022’.

Iz Italije je stiglo više od 250 vojnika s vojnim vozilima i opremom. Uskoro će stići i brod s drugom grupom vojnika i opreme iz Italije. Italijanski bataljon potom će u konvoju kopnenim putem krenuti za Sarajevo, do GK EUFOR-a u bazi Butmir.

Narednih sedmica svih dvadeset zemalja učesnica u EUFOR-u zajednički će provesti ovu vježbu u koordinaciji sa Oružanim snagama BiH, lokalnim zajednicama i agencijama za provođenje zakona, koji će pružati logističku i administrativnu podršku.

– Kao i prethodnih godina, ovim dodatnim trupama koje će učestvovati u taktičkim vježbama i patroliranju privremeno će se povećati brojno stanje EUFOR-a – istaknuto je.

(Vijesti.ba / FENA)

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision