Monday, 5. December 2022.
Unsko-sanski kanton 6° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Jula. 2017. Svijet
Prioriteti G20 – borba protiv terorizma, siromaštva i gladi
Samit u Hamburgu, obilježili su sastanak ruskog i američkog predsjednika Vladimira Putina i Donalda Trampa, i nasilni protesti antiglobalista. Borba protiv terorizma, siromaštva i gladi – prioritet su Grupe 20.

Nije postignut dogovor o klimatskim promjenama.  Iskorak je napravljen primirjem u Siriji, a nezaobilazna tema bilo je i navodno rusko miješanje u američke izbore.

Na završnoj konferenciji Samita, Putin je rekao da mu je Tramp postavio mnogo pitanja o “intervenciji” Rusije u izbore u SAD i da je pažljivo saslušao njegove odgovore. “Radna grupa o sajber-bezbjednosti koju će formirati Rusija i SAD isključiće bilo kakve spekulacije”, rekao je Putin.

Sastankom Putina i Trampa zadovoljna je i njemačka kancelarka, uvjerena da će nastaviti dijalog.

Ujedinjene nacije pozdravile su dogovor o primirju na jugozapadu Sirije, navodeći da će to pomoći mirovnim pregovorima.

Primirje bi trebalo da stupi na snagu sutra u podne. Obavezu da prekid vatre poštuju sve opozicione grupacije preuzele su Sjedinjene Države. Јedna od zainteresovanih strana je i Turska.

Dogovor Putina i Trampa kao optimističan ocjenjuju i analitičari. Međutim, upozoravaju na komplikovanu situaciju na terenu.

U vrijeme sastanka svjetskih lidera, na ulicama Hamburga vodio se pravi rat policije i demonstranata. 213 policajaca je povrijeđeno, a 265 antiglobalista privedeno. Spaljene radnje i automobili trag je koji su za sobom ostavili.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision