Ponedjeljak, 1. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 15° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Jula. 2019. Bosna i Hercegovina
RS: Stupio na snagu Zakon o podsticajima u privredi, cilj privredni rast i nova radna mjesta

U Republici Srpskoj danas je na snagu stupio, nedavno po hitnom postupku usvojeni Zakon o podsticajima u privredi, koji za cilj ima povećanje plata u realnom sektoru, privlačenje domaćih i stranih investitora, a što bi u konačnici trebalo da dovede do privrednog rasta i novih radnih mjesta.

Privredni subjekti u RS od danas bi trebalo da dobijaju podsticaje na osnovu povećanja plata radnicima i direktnih ulaganja.

Iz Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske su rekli da trenutna visina plata u realnom sektoru i međunarodna kretanja uzrokuju migracije radnika iz RS, što ima negativan uticaj i na produktivnost i konkurentnost privrednih subjekata u Republici Srpskoj.

U Ministarstvu napominju da se ovim zakonom uređuju uslovi, korisnici i postupak za ostvarivanje prava na podsticaje za povećanje plata radnicima, kao i osnovni elementi za stimulisanje direktnih ulaganja u privredu.

Iznos podsticaja za povećanje radničkih plata biće određivan na osnovu visine njihove početne plate.

“Ako je početni iznos viši od 550 KM, privredni subjekt ostvaruje pravo na novčana sredstva u iznosu koji odgovara vrijednosti 70 odsto plaćenih doprinosa na povećanje plate. Ako je početni iznos plate radnika viši od najniže plate u Srpskoj, odnosno 450 KM, ali ne veći od 550 KM, privredni subjekt ostvaruje pravo na novčana sredstva u iznosu koji odgovara vrijednosti od 30 odsto plaćenih doprinosa na povećanje plate”, pojasnili su Ministarstvu privrede i preduzetništva.

Predviđeno je da privredni subjekti ostvaruju pravo na podsticaj za povećanje plata u dva obračunska perioda – od 1. januara do 30. juna i od 1. jula do 31. decembra.

“Korisnici podsticaja su privredna društva i samostalni preduzetnici sa sjedištem u RS iz oblasti proizvodnje, trgovine i usluga”, istakli su u Ministarstvu privrede i preduzetništva.

U Ministarstvu ukazuju da podsticaje za direktna ulaganja imaju i neke zemlje regiona.

Svrha uvođenja podsticaja za direktna ulaganja je da budu obezbijeđeni uslovi za postizanje veće konkurentnosti privrede, održivi privredni rast i povećanje zaposlenosti u RS.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision