Tuesday, 28. March 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Februara. 2023. Bosna i Hercegovina
Prijetnje Schmidtu koje OHR navodi stigle su emailom iz Belgije

Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) danas je izdao alarmantno saopćenje da je Christian Schmidt dobio prijetnje, čak i nasiljem, ali iz OHR-a nam nisu željeli otkriti ko je, na koji način i kada prijetio ovom njemačkom diplomati.

Čak su se oglasili i ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) izrazivši čvrstu i dosljednu podršku visokom predstavniku i njegovoj ulozi u Bosni i Hercegovini u nadziranju provedbe civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Prema nezvaničnim saznanjima riječ je o osobi koja ima psihičkih problema, a i ranije se bavila sličnim radnjama, upućujući prijetnje i nekim bh. zvaničnicima.

Ovim povodom kontaktirali smo Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH koja osigurava štićene ličnosti u našoj državi iz koje nam je rečeno da DKPT svaku prijetnju uzima sa velikom pažnjom, detaljno je analizira i poduzima aktivnosti na zaštiti štićene osobe, bilo da je riječ o prijetnjama putem društvenih mreža, emaila, telefona ili bilo koji drugi način.

Također su istakli da aktivno razmjenjuju informacije s međunarodnim policijskim agencijama kako bi operativno i pravovremeno odgovorili svim zadacima.

S druge strane, iz SIPA-e, FUP-a i MUP-a KS za Klix.ba je rečeno da nisu zaprimili informaciju da je iko prijetio visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

Posljednji slučaj prijetnji visokom predstavniku s kojima je javnost upoznata je slučaj sa protesta u Banjoj Luci od prošle godine kada je masa okupljna na Trgu Krajine skandirala “Iz Milića krenula je svita, da obori Christiana Schmidta, e moj Schmidte ne kači se s nama, ubit će te lole vrljikama”.

Ovo se odigralo u aprilu prošle godine na skupu podrške vlastima Republike Srpske koji je organizovan povodom nedavne odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o zabrani raspolaganja nepokretnom imovinom.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision