Wednesday, 8. February 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Augusta. 2022. Bosna i Hercegovina
Prije 30 godina zapaljena je Vijećnica, jedan od najznačajnijih simbola Sarajeva i Bosne i Hercegovine

Na današnji dan prije 30 godina zapaljena je sarajevska Vijećnica, najljepši objekat sagrađen u vrijeme Austro-Ugarske monarhije. 

Vatra, koju su izazvale granate sa položaja Vojske RS, progutala je skoro 80 bibliotečkog fonda, oko dva miliona knjiga i veliki broj rukopisa dragocjene vrijednosti za BiH.

Plamen je za nekoliko sati progutao Katalog Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, koje je brižno čuvano, obrađivano i koje je građanima bilo dostupno blizu pola vijeka. 

Ismet Ovčina, direktor NUB BiH, u ranijoj izjavi za portal “Avaza” kazao je da je za njega svaka godišnjica obilježavanja stradanja Vijećnice veoma emotivna.

– U plamenu koji je zahvatio cijelu zgradu, naši vatrogasci su bili spremni da reagiraju u mjeri u kojoj su to mogli, ali agresor brda to nije dozvolio. Sve se završilo apokaliptičnim scenama koje nas i danas bole. Uništeno je je oko 2 miliona bibliotečkih jedinica iz fondova Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH – kazao je Ovčina.

  • Uništena Vijećnica nakon granatiranja agresoraFOTO: ARHIV

Vijećnica je za vrijeme opsade Sarajeva više puta bila granatirana, a tog 25. avgusta 1992. godine napadnuta je riznica knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o historiji naše države.

Rekonstrukcija Vijećnice počela je 1996. godine, a svečano je otvorena 9. maja 2014. godine. Ponos Sarajeva i Bosne i Hercegovine je nezaobilazan objekat za brojne zvanice širom svijeta.

Podsjetimo, arhitektonski projekat izgradnje Vijećnice započeo je Aleksandar Vitek (Alexandar Wittek), a poslije njegove smrti završio Ćiril M. Iveković.

Svečano je otvorena 20. aprila 1896. godine i reprezentativni je primjer arhitekture Sarajeva iz perioda austrougarske vlasti u Sarajevu

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision