Sunday, 17. October 2021.
Unsko-sanski kanton 14° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Novembra. 2014. Region, Vijesti
Premijer Slovenije: Moguće tužbe protiv dužnika Ljubljanske banke

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je da isplata štednje štedišama bivše Ljubljanske banke izvan Slovenije prema presudi Evropskog suda za ljudska prava ne isključuje slovenske tužbe za tražbine Ljubljanske banke u bivšim jugoslavenskim republikama.

Na pitanja medija da pojasni izjavu za BHT da će štedišama u BiH Slovenija prema presudi suda u Strasbourgu i bez protutužbi isplatiti njihove depozite s kamatama, Cerar je nakon sastanka svoje koalicije rekao da ne može isključiti slovenske tužbe protiv država nastalih raspadom SFRJ u kojima je Ljubljanska banka imala potraživanja koja nisu podmirena.

Cerar je pojasnio da Slovenija odluku Evropskog suda mora izvršiti u skladu sa zakonom i nakon što joj štediše predlože podatke da imaju pravo na isplatu uloga, no da u razgovoru za BHT nije govorio o pitanju tražbina Ljubljanske banke.

“To je potpuno odvojeno pitanje i tu ne isključujem tužbe”, kazao je Cerar dodavši da se radi o problematici “sukcesije i drugih problema o kojima je Slovenija već prije jasno izrazila svoja stajališta”.

“I drugi su imali velike dugove prema Ljubljanskoj banci, a tu nije isključeno da ćemo ići u tužbe, to intenzivno proučavamo”, kazao je slovenski premijer.

“Naša potraživanja se moraju uzeti u obzir”, kazao je Cerar, dodavši da taj postupak mora teći odvojeno od pitanja stare devizne štednje građana.

Evropski sud za ljudska prava je 16. jula ove godine u slučaju “Ališić i drugi protiv Slovenije” presudio da je Slovenija odgovorna za neisplaćenu štednju tih starih štediša, ali i za svu ostalu neisplaćenu štednju štediša izvan Slovenije koji su u istom pravnom položaju, a koje mora isplatiti onako kako je to učinila sa štedišama u Sloveniji.

Riječ je o tzv. pilot-presudi po kojoj Slovenija u roku godine dana od presude mora naći “sistemsko rješenje” za isplatu štediša.

Slovenski parlament tek treba donijeti operativni zakon za provedbu presude i osigurati sredstva u državnom proračunu, a vjeruje se da bi štediše mogli biti isplaćeni u obrocima u roku od oko pet godina. Slovenska vlada trenutno priprema akcijski plan za provedbu presude.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision