Thursday, 30. May 2024.
Unsko-sanski kanton 12° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

31. Oktobra. 2023. Bosna i Hercegovina
Predstavnički dom PSBiH o Prijedlogu zakona o vanjskim poslovima BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas bi na sjednici trebalo da razmatra Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Početak sjednice zakazan je za 12 sati.

Članovi Kolegija nisu postigli saglasnost o principima predloženog zakona, pa će se poslanici o njemu izjašnjavati u drugom krugu glasanja.

Objedinjavanje postojeće regulative

Predloženim zakonom vrši se objedinjavanje postojeće regulative u jedan zakon kojim se sistemski definira ta oblast.

Donošenjem tog zakona omogućava se uspostavljanje jasne distinkcije između vanjske politike i vanjskih poslova, koji se vrše putem diplomatije – naveli su predlagači.

Pred poslanicima bi se danas trebao naći i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, koji je također predložilo Vijeće ministara BiH.

Poslanici su na prošloj sjednici razmatrali principe predloženog zakona, ali je on zbog nedostatka entitetske većine prilikom glasanja upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Članovi Kolegija nisu postigli saglasnost, pa će se poslanici o njemu izjašnjavati u drugom krugu glasanja.

Međunarodni ugovori

Predloženi zakon pojednostavljuje i ubrzava proceduru sklapanja i izvršavanja međunarodnih ugovora i prati pravni sistem EU i Bečku konvenciju u ovoj oblasti.

Prijedlogom zakona precizira se način sklapanja međunarodnih ugovora koje zaključuje Bosna i Hercegovina, оd pokretanja postupka, pregovaranja, parafiranja i potpisivanja ugovora do stupanja na snagu, ratifikacije, primjene, objavljivanja, deponiranja i svih drugih postupaka u procesu njihovog zaključivanja.

Istovremeno se uvode zakonski rokovi za postupanje nadležnih tijela koja učestvuju u njegovoj pripremi i primjeni, što je izuzetno važno s obzirom na to da se u idućem periodu očekuje povećanje broja, posebno multilateralnih konvencija kojima se pristupa u procesu približavanja EU-u i jačanju saradnje s NATO-om – naveli su iz Vijeća ministara BiH.

Godišnji revizorski izvještaj

Pred poslanicima bi se trebao naći i Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2022. godinu, kao i Izvještaji Ureda za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2022. godinu.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i Informacija o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za prvih šest mjeseci 2023. godine, čiji je podnosilac Ministarstvo sigurnosti BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision