Friday, 22. October 2021.
Unsko-sanski kanton 11° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijesti
Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio odluku o privremenom finansiranju

Na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu poslanici su usvojili odluku o privremenom finanasiranju FBiH za prva tri mjeseca naredne godine u iznosu od 421.823.778 KM.

“Ovom odlukom, koju je utvrdila Vlada Federacije BiH, omogućava se isplata neratnih i ratnih invalidnina, plaća i započetih potpora”, rekao je federalni ministar finansija Ante Krajina, dodajući da ovu odluku mora usvojiti još Dom naroda, koji još uvijek nije formiran.

Odluka se donosi radi sprečavanja zastoja finansijskih tokova u FBiH u okolnostima kad federalni budžet za narednu godinu ne može biti donesen do 31. decembra tekuće godine.

U vezi ove odluke poslanici Saveza za bolju budućnost bili su suzdržani, dok je  poslanik Ismet Osmanović iz SDA istakao je da je normalno što je danas razmatrana ova odluka, jer slijedi period formiranja Vlade Federacije BiH.

“Legitimno je i dobro da se razmatra ova odluka, jer je Vlada FBiH ta koja definira fiskalnu politiku i sve politike koje proističu iz budžeta”, kazao je Osmanović.

Predsjednici Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku i Zakonodavnopravne komisije Dženan Đonlagić i Boris Barun podržali su donošenje odluke o privremenom finanasiranju FBiH za prva tri mjeseca naredne godine.

Ova odluka, kako je naglasio ministar Krajina, ne dopušta nove programe, povećanje broja zaposlenih, kao ni povećavanje broja budžetskih korisnika.

Privremeno finansiranje obavlja se srazmjerno sredstvima utrošenim u istom periodu godinu dana ranije, a najviše do tromjesečnog prosjeka za prethodnu fiskalnu godinu.

Prema članu 35. Zakona o budžetima u Federaciji i BiH, ako Parlament ne donese budžet prije početka fiskalne godine, privremeno se, na osnovu odluke o privremenom finansiranju, nastavlja finansiranje poslova, funkcija i programa korisnika budžeta.

“Budžet mora biti donešen najkasnije do 31. marta tekuće godine. Ukoliko budžet ne bude usvojen u tom periodu, nakon toga neće se izvršavati rashodi u bilo koju svrhu osim otplate duga sve dok ne bude usvojen”, rekao je Krajina.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision