Thursday, 18. August 2022.
Unsko-sanski kanton 20° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Juna. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijesti
Predstavnički dom odobrio dva zakona za saniranje štete – Održana hitna sjednica Vlade FBiH

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH nije odobrio na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona o osnivanju Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH. Za njegovo usvajanje glasalo je 48 prisutnih poslanika, 12 je bilo protiv, a 11 suzdržanih, pa su nedostajala dva glasa da Prijedlog bude odobren.

Za razliku od ovog prijedloga, većinom glasova odobren je Prijedlog zakona o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom. Ovo zakonsko rješenje podrazumijeva nekoliko konkretnih pogodnosti za općine i kantone, kaže se u obrazloženju Vlade FBiH. To se, prije svega, odnosi na mogućnost prenamjene sredstava prikupljenih od različitih naknada, poput naknada za izgradnju skloništa, za korištenje i unapređenje šuma, za zaštitu okoliša i drugih naknada i taksi, koje sada imaju striktnu namjenu utroška. Također, većinom glasova odobren je Prijedlog zakona o prenosu prava vlasništva nad nekretninama u vlasništvu FBiH, kantona i općina na nastradalim područjima. Vlada FBiH navela je u obrazloženju da će usvajanjem ovog zakona biti stvoreni preduslovi za dodjeljivanje zemljišta bez naknade onim porodicama ili privrednim subjektima koji su zbog klizišta ostali bez imovine i koji se na ta područja više ne mogu vratiti. U obrazloženju je navedeno da Vlada FBiH smatra da se ovakvim zakonskim rješenjem mogu sanirati posljedice prirodne nesreće na nastradalim područjima, u svrhu normalnog odvijanja života građana FBiH. Usvojeni prijedlozi biće razmatrani na 25. vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH, koja je zakazana za 23. juni.

Vlada Federacije BiH izjasnila se na današnjoj 49. hitnoj sjednici u Sarajevu o amandmanima uloženim u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH na prijedloge triju zakona, koji se odnose na pomoć područjima FBiH stradalim u poplavama.

Riječ je o prijedlozima Zakona o osnivanju Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FFBiH, Zakona o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom, te Zakona o postupku prijenosa prava vlasništva na nekretninama u vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine, kantona, gradova i općina na nastradalim područjima. Vlada je u potpunosti ili djelomično prihvatila veliki broj amandmana koje su na ova tri zakonska prijedloga uložili Zakonodavno-pravna komisija, klubovi i zastupnici Predstavničkog doma. Prema najavama, o ponuđenom setu zakona bi se u ponedjeljak trebao izjasniti i Dom naroda Parlamenta FBiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision