Saturday, 25. June 2022.
Unsko-sanski kanton 25° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Jula. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Predstavnički dom o smjeni Lagumdžije i Osmića – SDA: Lagumdžiji treba politički šamar; SNSD: Nećemo glasati za smjenu

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj će sjednici razmatrati inicijativu Saveza za bolju budućnost /SBB/ BiH za smjenu ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića i ministra inostranih poslova Zlatka Lagumdžije, obojica kadrovi SDP-a. Kao razlog za Osmićevu smjenu navodi se njegovo neadekvatno reagovanje na ceremoniju održanu 12. maja u Kasarni “Kozara” u Banjaluci povodom Dana Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH i Dana vojske Republike Srpske i na intoniranje himne Srpske na toj ceremoniji. “Ministar odbrane BiH nije adekvatno i odgovorno reagovao na zloupotrebu te ceremonije od predsjednika Republike Srpske, koji je u svom obraćanju Oružane snage BiH predstavio kao entitetsku vojsku, kao ni na intoniranje entitetske himne na proslavi od značaja za BiH”, navodi se u obrazloženju inicijative za Osmićevu smjenu. Kada je riječ o zahtjevu za Lagumdžijinu smjenu, SBB se poziva na masovno nezadovoljstvo radom dosadašnje vlasti i eksplicitne zahtjeve za smjenu ministra inostranih poslova iskazanim na protestima 7. februara, te na plenumima građana. Na dnevnom redu je i zahtjev poslanika Mirsada Mešića iz SDP-a BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vazduhoplovstvu BiH. Uz ocjenu da je sadašnji nadzor iz Zakona o vazduhoplovstvu neadekvatan, ovim zakonom predviđeno je osnivanje centra za istraživanje nesreća i incidenata civilnih vazduhoplova BiH kao samostalne upravne organizacije. Poslanici bi trebalo da razmotre i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH, kojim se u okviru institucije ombudsmana BiH uspostavlja Odjeljenje za prevenciju i zaštitu od torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni i postupaka u BiH. U skladu sa Opcionim protokolom uz UN konvenciju protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni i postupaka u nadležnosti odjeljenja bile bi najavljene i nenajavljene posjete zatvorskim ustanovama, te razgovor bez svjedoka sa licima lišenim slobode. Prema ranije utvrđenom dnevnom redu, poslanici bi trebalo da razmotre i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, kojim se na jedinstven način regulišu pitanja koja se odnose na ocjenjivanje svih nosilaca pravosudnih institucija u BiH.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sjednici bi se trebao izjasniti o inicijativi za rekonstrukciju Vijeća ministara, petoj po redu u ovom mandatu.

Smjene ministara, odnosno rekonstrukcija Vijeća ministara, najvjerovatnije neće dobiti podršku. Zastupnica SNSD-a Dušanka Majkić je za Klix.ba kazala da za Klub zastupnika te stranke smjena nije prihvatljiva.
“Nema vremena da se provode procedura opoziva ova dva ministra, a kamoli da se provede izbor novih. Dakle, te stvari se dešavaju su isključivo u predizborne svrhe i ne mogu biti podržana. SNSD neće to podržati. Na kraju krajeva to je inicijativa koja više služi u svrhu dobijanja podrške glasača među Bošnjacima, mi nemamo šta da tražite u toj bitci”, kazala je Majkić. Dodala je da ne bi mogla govoriti o tome hoće li generalno biti podrške u Domu ili neće za smjenu ministara te da je sama inicijativa nešto što opozicija koristi u predizborne svrhe. U Stranci demokratske akcije (SDA) su kazali da će podržati Lagumdžijinu smjenu, ali ne iz istih razloga iz kojih je to tražio SBB te da će u slučaju ministra Osmića biti suzdržani.
“SDA još analizira ovu inicijativu. Kada je u pitanju rad, odnosno nerad kompletnog Vijeća ministara, najbolje bi bilo da kompletno da ostavku i da radi u tehničkom mandatu do izbora. Međutim, očigledno je da se nastavlja političko manipulisanje sa javnošću. U posljednje četiri godine prvo je istjerana SDA iz Vijeća ministara, pa je smijenjen Radončić, pa evo sada ovo. SDA će podržati smjenu Lagumdžije iz razloga koji nisu oni navedeni u inicijativi, već zbog veoma teške ekonomske situacije koja je zapravo rezultat loše političke klime u BiH, klime nepovjerenja, nepoštenja i rušenja BiH. Zbog toga smatramo najviše krivim Lagumdžiju, lidera SDP-a. Kada je u pitanju Osmić, tu ćemo biti suzdržani”, kazao je za Klix.ba Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu. Na konstataciju da je prilično jasno kako Lagumdžija neće biti smijenjen, Mehmedović je kazao da ne može licitirati krajnji ishod glasanja, ali da “u svakom slučaju Lagumdžiji treba opaliti politički šamar” i da mu treba staviti “do znanja da njegov način rada i vođenja ove države nije u skladu sa očekivanjem građana BiH”. “To je ključna poruka i njemu i svim budućim liderima, takvu poruku je dobio i SBB”, naveo je Mehmedović. U HDZ-u su ranije najavili da će vjerovatno biti protiv smjene dvojice ministara. Sam Lagumdžija je jučer novinarima kazao da se ne bavi ovim pitanjem.
“O tome ne razmišljam. Prirodno, legitimno je pravo da se o tome vodi rasprava. Niti znam ko će kako glasati, niti me to interesuje”, rekao je Lagumdžija novinarima u Sarajevu te dodao da mu je trenutno prioritet obnova područja pogođenih poplavama u maju.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision