Nedjelja, 22. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 15° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Septembra. 2019. Izdvojeno, USK
Predstavnici EK-a uskoro u BiH zbog migrantske krize

Predstavnici Evropske komisije trebali bi do kraja mjeseca posjetiti BiH kako bi s predstavnicima svih nivoa vlasti radili na rješavanju problema migrantske krize, prvenstveno pronalaska novog prihvatnog centra van USK-a. Država je trebala ponuditi dvije lokacije, ali nije nijednu. U međuvremenu, uz prve kiše, uvjeti u prihvatnim centrima pogotovo na Vučjaku su nepodpošljivi, jer migranti tamo nemaju ni osnovne uvjete za život.

Za Evropsku komisiju Vučjak je neuvjetna i neprihvatljiva lokacija od samog početka, zbog čega brigu o migrantima već tri mjeseca vodi sam Crveni križ. Život je ovdje nepodnošljiv.

– Živimo pod šatorom, nemamo ništa. Kada pada kiša previše je vode, ne možemo spavati – priča Ali, migrant iz Pakistana.

Dok Evropa i država žmire pred patnjama ovih ljudi koji žive ispod svih granica ljudskog dostojanstva, u USK-u situacija je katastrofalna, pogotovo nakon nedavnog ubistva na Vučjaku.

– Ovo je drugi slučaj ubistva u dvije godine. Držimo stanje pod kontrolom – kaže portparol policije USK-a Ale Šiljdedić.

Vlada USK-a ponudila je lokaciju Medeno polje koje Evropska komisija ne prihvata, jer, kako kažu, ne žele financirati privatne nego državne objekte. Takvih na području USK-a, tvrde u Vladi kantona, nema.

– Ako je to stav Evropske komisije, nadam se da neće biti licemjerna u smislu da Bira i Miral mogu biti prihvatni centri, a Medeno polje po tom osnovu ne može. Iz tog razloga, tražimo samo jednak tretman u smislu svih centara – poručuje Nermin Kljajić, ministar unutarnjih poslova USK-a (A-SDA).

Vijeće ministara planira skori sastanak s predstavnicima svih nadležnih agencija i institucija radi zauzimanja konkretnog stava o migrantskoj krizi. Zasad se država i kanton ne slažu ni kada je riječ o broju migranata koji borave u BiH.

– U ovom trenutku, prema informacijama nadležnih službi, ima oko 4.000 migranata u BiH. Ide zima i smatramo da će broj biti smanjen – ocijenio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH (SDA).

– U kampovima IOM-a ima ih oko 3.100 do 3.500, na Vučjaku do 800. S obzirom na to da vremenski uvjeti dopuštaju, neki još uvijek borave vani. Ili su u tranzitu iz RS-a ili se vraćaju iz RH – ističe Šiljdedić.

Vijeće građana jučer je održalo tribinu na kojoj su poručili da će se, ako država neće, sami organizirati i rješavati migrantsku krizu.

Sve bi trebalo biti jasnije nakon posjete predstavnika Evropske komisije. U protivnom i ovu će zimu teret migrantske krize iznijeti Krajišnici sami.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision