Saturday, 25. May 2024.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Marta. 2024. Bosna i Hercegovina
Predsjednik NiP-a u Goraždu Nezim Alagić: Odluka SDP-a da izađe iz vlasti je bijeg od odgovornosti

Odluku Kantonalnog odbora SDP-a o napuštanju parlamentarne većine u BPK Goražde komentarisao je Nezim Alagić, predsjednik NIP-a BPK Goražde, aktuelni zastupnik u Skupštini BPK Goražde i delegat u Domu naroda PFBIH.

Naglasio je da odluka SDP-a neće prouzrokovati bilo kakve promjene unutar koalicione većine, ali da bi bilo neodgovorno prešutjeti ovakav potez SDP-a.

“Vrijeme će pokazati da je ovo samo bezuspješni pokušaj bježanja od odgovornosti u izbornoj godini. Ovaj potez je suštinski izrazito nekorektan prema svim koalicionim partnerima sa kojima je SDP BPK potpisao sporazum, prema organizaciji Naroda i pravde s kojom su kolege imale dugoročnu, dublju i plodonosnu saradnju, ali prije svega prema građanima BPK Goražde koje pokušavaju zavarati jeftinim trikovima i neprincipijelnim bijegom od odgovornosti temeljenoj na izbornim rezultatima i aktuelnoj političkoj situaciji u cijeloj državi”, poručio je Alagić.

Ističe da je na posljednjem sastanku predstavnika NiP-a i SDP-a na kantonalnom nivou razgovarano veoma otvoreno, direktno i iskreno, u duhu intenzivnije zajedničke saradnje i komunikacije, te da se nije dalo naslutiti da će nedugo nakon toga SDP donijeti odluku o napuštanju vlasti u BPK Goražde.

“Iako smo očekivali da će ipak prevladati razum, dostavljen nam je dopis o napuštanju vlasti bez ikakve argumentacije i konkretnih razloga. Ono što je naknadno izneseno na ovosedmičnoj press konferenciji su opšte političke floskule i može biti okarakterizirano isključivo kao nevješt pokušaj bježanja od političke odgovornosti, uzrokovan ili ličnim nezadovoljstvima, ili ambicijama pojedinaca, ili nekim meni nedokučivim razlozima i strategijama političkog djelovanja. Takav pristup je nekorektan prema svima, a posebno prema NiP-u BPK. Iako to nerado činim, a nekima bi očigledno moglo zvučati neskromno, niti bi gospodin Ernest Imamović bio izabran za gradonačelnika na posljednjim lokalnim izborima, niti bi postojala većina u Gradskom vijeću Grada Goražde, niti bi SDP uopšte imao priliku da participira u vlasti na kantonalnom nivou, da nije bilo nesebične i iskrene podrške i saradnje od strane NiP-a BPK. Ako ne zbog ljudskih, onda smo zbog korektnih profesionalnih odnosa zaslužili biti upoznati sa stvarnim razlozima i eventualno učestvovati u iznalaženju rješenja koje bi spriječilo ovakav rasplet situacije”, poručio je Alagić.

Kazao je da Vlada BPK nastavlja raditi u punom kapacitetu i da poslanička većina neće biti brojčano ni kvalitativno oštećena, ali da će odnosi između ove dvije stranke zavisiti od mnogih okolnosti i ponajviše od koalicionih partnera iz SDP-a.

“Moraju biti svjesni da svaki korak koji čine u ovom smjeru i sličnom maniru posljedično znači nekoliko stepeni manje spremnosti na kompromise od strane NiP-a na nečemu što smo smatrali zajedničkim političkim frontom i stavovima u BPK”, zaključuje Alagić.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision