Sunday, 4. June 2023.
Unsko-sanski kanton 22° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Marta. 2023. Bosna i Hercegovina
Predsjednici FBiH danas dostavljaju imena ministara za novu Vladu

Predsjednici Federacije Bosne i Hercegovine Lidiji Bradari danas bi trebala biti dostavljena imena novih ministara u Vladi FBiH, nakon što su koalicioni partneri u Federaciji BiH, stranke Osmorke i HDZ prošle sedmice u Mostaru potpisali dva sporazuma.

Nakon što stranke partneri u vlasti u FBiH Bradari dostave imena kako bi ona mogla pristupiti imenovanju Vlade FBiH, novi sastav Vlade bi trebao biti poznat.

Bradara bi imenovanje trebala dostaviti potpredsjednicima Federacije BiH Igoru Stojanoviću i Refiku Lendi.

Sjednica Predstavničkog doma FBiH

Koalicioni partneri smatraju da bi se sjednica Predstavničkog doma FBiH na kojoj bi se imenovala nova Vlada mogla održati 6. aprila, iako je izvjesno da će imenovanje nove Vlade FBIH morati biti podržano novim odlukama visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christiana Schmidta).

Potpisan sporazum

Podsjećamo, lideri HDZ-a BiH i sedam stranaka okupljenih oko SDP-a BiH, Naroda i pravde te Naša stranka potpisali su u Mostaru sporazum o raspodjeli resora u Vladi Federacije BiH, a drugim su se sporazumom obavezali slijediti politiku Evropske unije i NATO-a u svrhu što brže integracije.

Stvoreni su preduslovi da predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara potpiše imenovanje nove Vlade kojoj bi na čelu bio Nermin Nikšić, koji je čelnik SDP-a BiH.

Inače, HDZ-u bi u novoj federalnoj Vladi dobio šest ministarstava, dok bi premijer FBiH trebao biti SDP-ov Nermin Nikšić, a ostala ministarstva pripasti strankama Trojke te NES-u i SBiH-u.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision