Monday, 24. June 2024.
Unsko-sanski kanton 23° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Juna. 2023. Bosna i Hercegovina
Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen pisala Bećiroviću: BiH ima priliku da okrene novu stranicu

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) pisala je članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Denisu Bećiroviću. 

Istakla je da BiH ima priliku da okrene novi list, a njeno pismo prenosimo u cijelosti. 

Bosna i Hercegovina je započela 2023.-u sa jakim i pozitivnim podsticajima. Nakon dodjeljivanja statusa kandidata od strane Evropskog Vijeća i imenovanja novog Savjeta Ministara, zemlja ima priliku da okrene novu stranicu i ubrza rad na EU agendi.

Kandidatski status je jasna poruka građanima da je Bosna i Hercegovina dio naše evropske porodice. To dolazi s visokim očekivanjima. EU put je otvoren i zahtjeva da zemlja izvrši izvrsne reforme orijentisane prema EU.

Komisija računa na Vijeće Ministara da donese odlučne odluke kako bi se poduzeli koraci istaknuti u preporukama Komisije za kandidatski status i 14 prioriteta istaknutih u mišljenju komisije o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Komisija će se dalje uključiti u politički dijalog s novim vlastima vezano za okviru za politički forum visokog nivoa kako bi se nadgledala implementacija 14 ključnih prioriteta i izvještavalo o daljem napretku. Komisija računa na puno podršku po pitanju tog procesa od strane Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Dozvolite mi da Vam se zahvalim, kao cjelokupnom Predsjedništvu, za usklađivanje Bosne i Hercegovine sa vanjskom politikom EU-e, godinu dana nakon Ruske neizazvane i neopravdane agresije na Ukrajinu. Zaista cijenim Vašu predanost međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima te računam na Bosnu i Hercegovinu da nastavi stajati na strani Ukrajine i EU-e.

Budite sigurni u potpunu i nepokolebljivu predanost EU Bosni i Hercegovini kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države da postigne svoj cilj da postane zemlja članica Evropske Unije.

S poštovanjem, navodi se u pismu. 

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision