Wednesday, 17. April 2024.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Oktobra. 2023. Bosna i Hercegovina
Predsjednica EK dolazi u BiH: Otvaramo li pregovore?

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u srijedu, 1. novembra, dolazi u Bosnu i Hercegovinu kada će se u Sarajevu susresti s članovima Predsjedništva BiH, nakon čega i s predsjednicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

Riječ je o njenom trećem posjetu našoj zemlji u tri godine, što pokazuje posvećenost Evropske unije za napredak BiH na evropskom putu.

Predsjednica Evropske komisije u Bosnu i Hercegovinu stiže uoči Izvješća o napretku BiH u ispunjavanju preuzetih obaveza na evropskom putu koji će biti objavljen 8.novembra.

Ona bi, prema najavama, tokom posjeta trebala iznijeti podatke o pretpristupnoj pomoći i financijskim detaljima koji će biti predstavljeni kao dio projekta kojem će BiH moći pristupiti.

BiH na evropskom putu

Bosna i Hercegovina je od Evropske komisije još 2019. godine dobila popis od 14 prioritetnih zadataka koje naša zemlja treba ispuniti kako bi dobila kandidacijski status, odnosno kako bi otvorila pregovore.

BiH je proteklih mjeseci usvojila pet zakona s popisa od 14 prioriteta, ali politički predstavnici uglavnom su optimistični da će naša država ipak dobiti datum za početak pregovora kao dio šireg narativa EU u kontekstu rata u Ukrajini. Za otvaranje pregovora s BiH zalaže se veći broj članica EU-a, uključujući Hrvatsku, no tome se za sada se protive Njemačka i Nizozemska.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision