Monday, 15. July 2024.
Unsko-sanski kanton 29° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Marta. 2024. Region
Pravni stručnjaci o potezu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da se kandiduje za premijera: Ovo je nečuveno i ravno udaru na Ustav

Predsjednik Republike Hrvatske Zorana Milanović objavio je u petak da će umjesto predsjednika SDP-a Peđe Grbina biti kandidat SDP-a za predsjednika Vlade na parlamentarnim izborima koji su sazvani za 17. april … Nakon što je  objavio da će biti kandidat za premijera, Zoran Milanović se oglasio na Facebooku i objasnio zašto je to učinio.

“Odlučio sam kandidirati se kao nezavisni i nestranački kandidat na listi SDP-a na izborima za Hrvatski sabor koji će se održati 17. aprila ove godine. Nakon izborne pobjede u koju sam siguran, odstupit ću sa svoje dužnosti Predsjednika Republike i uz podršku nove većine u Hrvatskome saboru preuzeti odgovornost za vođenje Vlade Republike Hrvatske. Do preuzimanja nove dužnosti, nastavljam obnašati svoju dužnost predsjednika Republike Hrvatske u skladu sa svojim ustavnim obvezama i dužnostima”, objavio je Milanović.

Ovo je nečuveno i ravno udaru na Ustav

Sanja Barić, profesorica ustavnog prava za Index.hr je komentarisala odluku predsjednika Hrvatske Zorana Milanović ..Ona je kazala da je ovaj potez Milanovića nečuven, katastrofalan i da Ustavni sud na to mora hitno reagovati.

“Ustav RH i zakoni ne spominju izrijekom ovu situaciju naprosto zato što je ona toliko jasna i toliko očita. Proizlazi iz položaja predsjednika RH i cjelokupnog korpusa ustavnopravnih načela o diobi vlasti i u ovoj konkretnoj situaciji se predsjednik države ne može kandidirati prije nego što da ostavku i to je strašno. Tek onda nam se otvaraju dodatna pitanja, između ostalog i tko njega zamjenjuje.Istakla je da je to toliko nečuveno da uopće nema potrebu birati riječi. Naglasila je i da je nepodnošenje ostavke, a sudjelovanje u izborima, ravno udaru na ustavni poredak Hrvatske. “Ovo je ustavno pravno katastrofalno ponašanje. Potpuno nedopustivo. On je, ako najavljuje kandidaturu, trebao dati ostavku, a s obzirom na to da nije i ako promijeni mišljenje, Ustavni sud mora reagirati danas, najkasnije sutra, jer ovo je ustavno pravno potpuno nečuveno”, kazala je Sanja Barić.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision