Saturday, 1. October 2022.
Unsko-sanski kanton 14° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Jula. 2014. USK, Vijesti
Poznatom sanskom pčelaru Emiru Muhtariju otrovali 50 košnica pčela

Jednom od najpoznatijih sanskih pčelara Emiru Muhatariju tokom prošle sedmice neko je otrovao čak 50 košnica pčela, koje su bile na ispaši u selu Jalašinovac u općini Sanski Most.

Muhatari, koji je pčelinjak posjetio u prošlu nedjelju, kaže da su pčele bile žive i zdrave. No, kada je na pčelinjak došao za nekoliko dana, imao je šta vidjeti. Hiljade pčela lažale su mrtve u košnicama i oko njih.

– Bio je to pravi šok za mane – rekao je Muhtari za bh. novinsku agenciju Patria (NAP).

– Od sedamdeset košnica koliko ih je bilo na paši, samo je njih 20 ostalo živo – ispričao je ovaj ogorčeni pčelar.

Šteta koja je pričinjena Muhtariju mogla bi biti i do 20.000 KM, obzirom da su uništene pčelinje zajednice kada su bile u najvećem naponu snage. Med i drugi pčelinji proizvodi koji su se nalazili u košnicama za vrijeme trovanja poput voska i propolisa, sada su kontaminirani i također će se morati uništiti.

Muhtari najvjerovatije od države neće moći dobiti nikakvu odštetu. Bosna i Hercegovina nema adekvatnu laboratoriju u kojoj bi mogli ustanoviti od kojeg otrova su pčele uginule. Ovo nije prvi slučaj da bosanskohercegovačkim pčelarima truju pčelinje kolonije.

Prije dvije godine desio se veliki pomor pčela u Hercegovini upravo zbog trovanja pesticidima. Nekoliko sedmica nakon toga poznati sarajevski pčelar Evgenije Žolkević također je zbog trovanja izgubio 40 košnica. No, niko od nesretnih pčelara nije mogao dokazati da su im pčele otrovane, pa automatski ni policija nije mogla napraviti prijavu bez zvaničnih nalaza.

Pčelarima koji zbog trovanja izgube pčele u BiH savjetuje se da uzorke pčela pošalju na insitutute u neku od susjednih zemalja. No, kako ti nalazi mogu koštati i do nekoliko hiljada KM, a BiH im ne garantuje odštetu ni nakon ustanovljenog uzroka uginuća pčela, niti jedan pčelar iz BiH još se nije odlučio na takav potez. Uglavnom sami ili uz pomoć drugih pčelara obnove svoj pčelinji fond i nastave tamo gdje su stali, piše Patria.

Muhtari ne zna ko mu je i zbog čega mogao otrovati pčele. Sumnja da je to neko uradio vrlo otrovnim sprejem, no to će biti vrlo teško dokazati. Slučaj je prijavio policiji.

– Moja sreća u svemu ovome jedino je u tome što sam veliki pčelar, imam još 200 košnica, pa će gubitak brzo nadoknaditi iz vlastitih sredstava – kaže Muhtari za Patriu.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision