Sunday, 17. October 2021.
Unsko-sanski kanton 14° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

31. Decembra. 2014. Svijet, Vijesti
Poziv Nijemcima da ne učestvuju na antiislamskim skupovima

Njemački kancelar Angela Merkel upozorila je danas građane Njemačke da ne učestvuju na sedmičnim antiislamskim skupovima koji privlače sve više pristalica u istočnom gradu Drezdenu. Merkelova je osudila organizatore, za koje kaže da su vođeni predrasudama i mržnjom prema strancima.

Merkelova je neobično oštrim riječima u svom novogodišnjem govoru osudila skupove koje organizuje grupa “Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada” ili PEGIDA, na kojima učestvuju hiljade ljudi. “Kada demonstranti uzvikuju ‘mi smo ljudi’ oni u stvari žele da kažu ‘vi ne pripadate ovdje zbog svoje vjere ili boje kože'”, rekla je Merkelova.

PEGIDA insistira da oni protestuju samo protiv ekstremizma, a ne protiv imigranata ili islama, ali su demonstracije dobile podršku desničarskih grupa. Merkelova je rekla da su izbjeglice iz ratova i raznih žarišta u svijetu dobrodošle u NJemačku, jer su mnogi “bukvalno izbjegli smrt”. “Podrazumijeva se da ćemo im pomoći i da ćemo smjestiti te ljude koji traže utočište”, rekla je ona. PEGIDA uspjeva da mobiliše najviše ljudi od svih sličnih grupa. Govor Angele Merkel objavljen je jutros u štampanom izdanju, a večeras će biti emitovan na državnoj televiziji.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision