Saturday, 10. December 2022.
Unsko-sanski kanton 6° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Novembra. 2022. Region
Poziv Evropske komisije za prijem Bugarske, Rumunije i Hrvatske u Schengen zonu

Evropska komisija pozvala je 16. novembra da Bugarska, Hrvatska i Rumuniju budu primljene u Schengen zonu, kako bi se omogućilo putovanje između tih zemalja i većine Evrope bez graničnih kontrola. Zona Schengena bi se time proširila na 29 država.

Izvršno tijelo Evropske unije (EU) zatražilo je od Vijeća EU da donese potrebne odluke za prihvatanje tri istočnoevropske zemlje u područje slobodnog kretanja, Schengen zonu.

Bugarska i Rumunija završile su proces procjene 2011. Vijeće je u decembru 2021. potvrdilo da je Hrvatska, koja je 2013. postala članica EU, ispunila uslove za pristupanje Schengenu.

Krajem avgusta njemački kancelar Oalf Scholz rekao je da ove tri zemlje ispunjavaju sve kriterije da postanu punopravne članice Scengen zone.

Trenutno pet članica EU, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Irska i Rumunija, nisu članice Schengen zone i stoga ne mogu izdavati vize za cijelo područje. Zahtjevi za vizu su slični, ali viza vrijedi samo za zemlju koja ju je izdala.

S druge strane, Island, Norveška i Švajcarska nisu članice EU, ali su članice Schengen zone, tako da mogu izdavati vize za cijelo područje.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision