Tuesday, 30. November 2021.
Unsko-sanski kanton 4° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Marta. 2016. Biznis, Bosna i Hercegovina, Vijesti
Povećanje akciza i na bezalkoholna gazirana pića?

Trenutna akciza na bezalkoholna gazirana pića iznosi 10 feninga, a Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje utvrdio je Nacrt zakona o izmjenamana i dopunama Zakona o akcizama a od predloženom povećanju akciza trebalo bi se očitovati Vijeće ministara BiH.

U javnosti je od ranije poznato da je predloženo povećanje akciza na pivo i alkoholna pića, ali se nije spominjalo povećanje akciza na bezalkoholna gazirana pića.

Nataša Krsman, glasnogovornica Ministarstva finansija BiH, potvrdila je za Klix.ba da bi akciza trebala biti povećana za 15 feninga kao i da bi se ta sredstva koristila isključivo za sanaciju stanja u fondovima zdravstvenog osiguranja.

Razlog povećanja akciza na bezalkoholna pića nije saopćen, a nezvanično vlasti tvrde da se radi o štetnim pićima. Povećanjem akciza namjerava se, kao i u slučaju cigareta, utjecati na smanjenje njihove potrošnje ali i na punjenje budžeta zdravstvenih fondova koji se nalaze u očajnom stanju.

Ipak, u cijeloj priči sporno je da se akcize povećavaju na pivo, alkohol i gazirana bezalkoholna pića ali ne i na vino. To je posljedica, smatraju upućeni, jakog hercegovačkog lobija čije interese štiti HDZ BiH.

Usvojeni nacrt Zakona trebalo bi razmatrati Vijeće ministara BiH. Ako ga Vijeće ministara prihvati prijedlog o povećanju akciza naći će se pred zastupnicima Parlamenta BiH.

Prije izmjena ovog zakona bit će nužno izmijeniti i druge zakone koji tretiraju ovu oblast kako bi se omogućilo preusmjeravanje sredstava direktno u zdravstvene fondove.

ZADNJE VIJESTI IZ Biznis Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision