Sunday, 4. June 2023.
Unsko-sanski kanton 22° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Aprila. 2023. USK
Potvrđeno da je udar groma uzrok požara na Starom gradu u Velikoj Kladuši

Udar groma usljed grmljavinskog nevremena u petak poslijepodne uzrok je velikog požara na Starom gradu u Velikoj Kladuši, potvrđeno je iz Uprave policije Unsko-sanskog kantona (USK).

“Uviđajni tim je odmah formiran i posao je profesionalno završio nakon što su vatrogasci u potpunosti ugasili požar. Sve uviđajne i istražne radnje obavljene su uz saglasnost dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva USK, a na kraju je potvrđeno da je udar groma uzrok velikog požara u Velikoj Kladuši”, izjavio je glasnogovornik Policije USK Bahrudin Dželalagić.

U požaru nije bilo povrijeđenih, a sveukupna materijalna šteta je nažalost ogromna. Drvena kupola na kuli Muje Hrnjice u potpunosti je izgorila. Šteta bi sigurno bila i mnogo veća da nije bilo pravovremene zajedničke reakcije svih raspoloživih vatrogasnih jedinica u Velikoj Kladuši i okolini.

Iako je najbitnije da u požaru nije bilo povrijeđenih, pričinjena materijalna šteta je velika. Još veća je ona emotivna, koju su doživjeli Kladuščani, kako u zemlji tako i dijaspori.Ko će, kojim sredstvima i koliko brzo sanirati nastalu štetu i vratiti Starom gradu prijašnji izgled, za sad se ne može reći. Sigurno je da su Kladuščani spremni pomoći njegovu sanaciju, pa i svojim sredstvima, međutim, Stari grad se vodi kao vlasništvo Agrokomerca d.d. kojim većinski upravlja Vlada FBiH, te je stoga izgledno da će ona biti ta koja će donositi odluku o načinu daljeg postupanja.

Stari grad se nalazi na Privremenoj listi nacionalnih spomenika koju je sačinila Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, koja donosi i pojedinačnu odluku o proglašenju dobra nacionalnim spomenikom za svako dobro upisano na Privremenu listu.

Do te odluke sva dobra upisana na Privremenu listu smatraju se nacionalnim spomenikom i uživaju zaštitu propisanu Zakonom o sprovedbi odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika, uspostavljene prema Aneksu 8 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Iako se ne čini da je Stari grad u Velikoj Kladuši dosad uživao tu zaštitu, možda je ova nesreća prijelomni momenat u kojem bi mu trebalo pristupiti kao Nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision