Sunday, 17. October 2021.
Unsko-sanski kanton 6° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Decembra. 2014. Region, Vijesti
Potpisani sporazumi koji će omogućiti modernizaciju pruge Beograd – Budimpešta

U prisustvu premijera Kine Lija Keqianga, Srbije Aleksandra Vučića, Mađarske Viktora Orbana te makedonskog Nikole Gruevskog potpisana su dva sporazuma o saradnji srbijanske i mađarske železnice, kao i o saradnji carinskih organa, a predstavljaju dio dogovora o modernizaciji i izgradnji pruge Beograd–Budimpešta.

Potpisivanje sporazuma upriličeno je u okviru drugog dana Trećeg samita šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope koji se održava u Beogradu.

Izražavajući zadovoljstvo time što će se graditi pruga Budimpešta – Beograd, premijeri su u zajedničkom obraćanju javnosti nakon potpisivanja tih dokumenata u beogradskom hotelu „Hyatt”, ocenili da će to biti na korist zemalja regiona Centralne i Istočne Evrope, EU i opšte saradnje Kine sa ovim delom sveta.

Li Keqiang je rekao da će ta pruga doprineti razvoju i Srbije i Mađarske te služiti na dobrobit ljudi koji u njima žive. Kako je naveo, Evropska unija je najveći trgovinski partner Kine i potrebno je da se unaprede privredni odnosi, a ova pruga će u tome odigrati značajnu ulogu. Kazao je da očekuje da će biti završena za dve godine i biti na korist kako Kine tako i zemalja Centralne i Istočne Evrope i EU.

Vučić je rekao je da je ovo za Srbiju veliki i važan dan, da će doneti ne samo razvoj industrije i železnice, već i još veću povezanost sa Mađarskom, Makedonijom i daleko brži protok putnika i roba. Kako je naveo, put će se modernizacijom pruge skratiti sa osam časova na 2,4, što je brže nego da se ide i autoputem.

Mađarski premijer Viktor Orban je izjavio da je ovo srećan dan za Mađarsku i da omogućava toj zemlji da iskoristi svoju „pozitivnu geografsku poziciju”.

„Mađarska je dosad zbog svog geografskog položaja bila mesto gde su razne vojske marširale, a sad se sve kreće u drugom pravcu. Mađarska sad može da ima korist od tog svog geografskog položaja”, rekao je Orban i dodao da će pruga imati veliki značaj za zemlje Centralne i Istočne Evrope, a uveren je i da saradnja Kine i Evrope napreduje.

Makedonski premijer Nikola Gruevski je ocenio da je ovo važan projekat za region, Evropu i za Kinu i dodao da će promeniti tok stvari i pomoći da zemlje uz brži protok robe i putnika idu napred.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision