Saturday, 10. December 2022.
Unsko-sanski kanton 6° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Juna. 2017. Bosna i Hercegovina
Potpisan petogodišnji Sporazum koji garantira dostignuta prava borcima

Petogodišnji Sporazum Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i predstavnika boračkih udruženja o dostignutom nivou sredstava u budžetu FBiH na poziciji resornog ministarstva namijenjenih za rješavanje prioritetnih zahtjeva boračkih kategorija potpisan je danas u Sarajevu.

Radi se o dokumentu o kojem su predstavnici Vlade i udruženja koji okupljaju pripadnike boračke populacije pregovarali više od godinu dana, a u posljednje dvije godine upriličeno je 200 sastanaka da bi se u taj sporazum ugradilo sve ono što je ta populacija navela kao prioritetno.

Potpisnici ovog sporazuma izrazili su zadovoljstvo ovim činom, ističući da predstavnici udruženja koji su bili dio tih pregovora okupljaju oko 300.000 pripadnika boračke populacije i članova njihovih porodica, a njime se garantira da se u narednih pet godina dostignuta prava boraca neće biti umanjivana.

Saglasnost za uspostavljanje registra boraca

Kako su na konferenciji za novinare potvrdili predsjednik Udruge hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Dragan Rodić i uime Koordinacije boračkih organizacija Armije Republike BiH Šerif Patković, svi oni zalažu se za uspostavljanje registra.

“Time bi se osiguralo da se tačno zna šta su čije zasluge, ko su pripadnici tih udruženja, te bi se konačno stavila tačka na ovu priču”, istakli su, dodajući da zbog toga i oni traže uspostavljanje jedinstvenog registra.

Patković je još dodao da problem predstavlja i federalni Zakon o udruženjima i fondacijama koji dozvoljava da tri osobe budu u nekoj organizaciji, ali i da oni koji nisu pripadnici boraca mogu udruženje nazvati tako.

U narednih pet godina 100 miliona za borce

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević iznio je podatak da će u narednih pet godina biti preusmjereno više od 100 miliona KM za rješavanje socijalno-statusnih pitanja korisnika boračko-invalidske zaštite.

Važnim je nazvao da se konačno dođe do ljudi kojima je pomoć potrebna, a do sada je nisu dobijali, što bi registrom boraca trebalo biti utvrđeno.

Ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević podsjetila je da se 30 posto ili oko 570 miliona KM prihoda u federalnom budžetu izdvaja za braniteljsku populaciju, dodajući da je potpisanim Sporazumom garantirano da će Vlada FBiH i dalje biti glas boraca.

“Mora se otvoreno pričati o svim ljudima koji imaju prava po bilo kom osnovu u budžetu, te se mora napraviti i iščistiti registar korisnika ovih sredstava”, pojasnila je Milićević.

Novalić: Previše udruženja

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić smatra da je ovo prvi korak u promjeni načina rješavanja pitanja ove populacije, ponovivši da je važno riješiti pitanje reprezentativnosti udruženja budući da ih je sada u Federaciji 1.601 te se svako može proglasiti kompetentnim u pregovorima s Vladom.

“Ključne zakone koji bi trebali riješiti pitanja boraca Vlada je utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru čime je uradila svoj dio posla”, istakao je Novalić, još jednom kazavši da je važno borcima vratiti dostojanstvo i osigurati im da žive od svog rada.

Kako je zaključeno, današnji čin potpisivanja Sporazuma predstavlja dobru saradnju Vlade Federacije BiH i Koordinacije boračkih udruženja, te je izražena nada da će tako biti i u budućnosti.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision