Sunday, 26. May 2024.
Unsko-sanski kanton 17° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Marta. 2023. Zanimljivosti
Postoji više simptoma srčanog udara, a oni se mogu razlikovati kod muškaraca i žena

Pretjerano znojenje, bol u prsima te bol u ramenu i ruci najpoznatiji su simptomi srčanog udara. Godinama su mnogi vjerovali da su to jedini simptomi na koje treba obratiti pažnju, međutim postoje značajne razlike u tome kako muškarci i žene doživljavaju srčani udar.

Srčane bolesti ostaju vodeći uzrok smrti muškaraca. Zapravo, jedan od svaka četiri muškarca umire od srčanog udara. Muškarci također dožive srčani udar ranije u životu u poređenju sa ženama.

Simptomi koji upućuju na srčani udar kod muškaraca su: bol i pritisak u prsima, bol u gornjem dijelu tijela u rukama, lijevom ramenu, leđima, vratu, čeljusti ili trbuhu, ubrzani otkucaji srcu, probavne smetnje, kratkoća daha, vrtoglavica i hladan znoj.

Studije su nedavno pokazale da žene doživljavaju srčani udar sasvim drugačije od muškaraca. Zapravo, većina žena ne osjeća klasične simptome poput boli u prsima ili rukama. Iznenađujuće, mnoge žene osjećaju simptome srčanog udara više od mjesec dana prije nego što se napad dogodi.

Simptomi koje žene osjećaju, a koji upućuju na srčani udar su: neuobičajeni umor koji zna trajati i nekoliko dana, neredovan san, anksioznost, kratkoća daha, probavne smetnje, bol u gornjem dijelu leđa, ramenima ili grlu, bol u čeljusti te bol u središtu prsnog koša, koji se može proširiti na ruku.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision