Sunday, 26. May 2024.
Unsko-sanski kanton 19° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Marta. 2023. Zanimljivosti
Postoji naučni razlog zašto vaša djeca ne vole brokulu i karfiol

Povrće poput brokule, karfiola, kupusa i prokulica često su na popisu namirnica koju ne vole mnoga djeca, pa čak i neki odrasli. Sada naučnici znaju šta se krije iza toga.

Dok neki možda misle da su djeca samo izbirljiva, nova studija otkriva da zapravo postoji naučno objašnjenje zašto djeca ne vole ovo povrće. Tim naučnika iz Australije kaže da se okusi mladih mogu svesti na organizme u njihovoj slini. Studija je objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Studija otkriva da se bakterije u ustima mogu pomiješati s određenim enzimima u ovom povrću stvarajući neugodan i sumporni miris. Tačnije, ove kupusnjače sadrže spoj koji se zove S-metil- L-cistein sulfoksid. Spoj proizvodi snažan miris kada stupi u interakciju s istim enzimom koji dolazi iz bakterija u oralnom mikrobiomu osobe.

Ironično, studija otkriva da bi roditelji zapravo trebali kriviti svoj mikrobiom ako njihova djeca ne vole jesti brokulu. Prethodne studije pokazuju da se razine ovog spoja koji stvara neugodan miris razlikuju od odrasle do odrasle osobe. Međutim, roditelji i njihova djeca obično imaju vrlo sličan sastav mikrobioma u slini.

Naučnik Damian Frank napravio je istraživanje kako bi identificirali glavne spojeve koji djeluju na miris u sirovoj i kuhanoj na pari karfiolu i brokuli. Tako je 98 parova koji uključuju jednog roditelja i dijete ocijenilo mirise koje su osjetili iz ovog zelenila. Svako od djece bilo je u dobi od šest do osam godina.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision