Saturday, 10. December 2022.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Jula. 2017. Bosna i Hercegovina
Vlada postigla sporazum s borcima koji su sedmicama protestovali u Sarajevu

Vlada Federacije BiH postigla je jučer sporazum sa borcima koji su nekoliko sedmica protestirali u Sarajevu. “Osnova ovog sporazuma su zakoni uz pomoć kojih će Ministarstvo sistemski riješiti dugogodišnje probleme boraca”, kazao je Feni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Naglasio je kako su “u parlament već upućene Izmjene i dopune Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica koje su osnova za izradu Jedinstvenog registra branilaca i korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite”.

Dodao je i da se u javnoj raspravi nalazi Zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja koji ima za cilj smanjenje broja i povećanje reprezentativnosti boračkih udruženja.

“Borci su se složili da ova zakonska riješenja moraju što prije proći parlamentarnu proceduru zato ćemo od oba doma Parlamenta Federacije zatražiti sazivanje vanredne sjednice i njihovo usvajanje po hitnom postupku.”

Prema sporazumu predstavnici boraca će biti uključivani u sastavljanje spiskova boraca. U narednom periodu u svim općinama bit će održani sastanci s borcima, načelnicima općina, te kantonalnim i federalnim ministrom. Želimo na terenu steći što bolji uvid u položaj boračke populacija i utvrditi sve eventualne zloupotrebe koje su borce natjerale da izađu na ulice, istakao je ministar Bukvarević.

Sporazum su jučer potpisali ministar Bukvarević i predstavnici boraca iz dvadesetak općina.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision