Saturday, 25. May 2024.
Unsko-sanski kanton 11° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Marta. 2024. Bosna i Hercegovina
Poslanici iz RS-a rano jutros usvojili svoj Nacrt izbornog zakona

Narodna skupština RS (NSRS) noćas je na 11. posebnoj sjednici usvojila Informaciju o razmatranju aktuelne bezbjednosne i političke situacije – prijedlog predsjednika Republike, predsjednika Narodne skupštine, predsjednika Vlade i srpskog člana Predsjedništva BiH i Zaključke u vezi s tom informacijom.

Usvojeni su Zaključci klubova poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i poslaničkih grupa SPS i DNS:

1. Narodna skupština RS traži da se od “kolonijalne uprave u roku od sedam dana ponište sve odluke Christiana Schmidta”. 

Ukoliko se prvi zaključak ne ispuni, Narodna skupština RS traži da se u najkraćem periodu održi sjednica Parlamentarne skupštini BiH i proglase nedozvoljenim i ništavnim sve odluke Christiana Schmidta koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik; da se zabrani organima BiH primjena tih odluka; da proglase sajt OHR neprihvatljivim i antizakonitim mjestom objave akata; da zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija; da se na istoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH donese Izborni zakon BiH, sa svim poboljšanjima koji se tiču izbornog integriteta i da se razvlasti CIK u njegovom antiustavnom djelovanju; da se postigne politički konsenzus o daljem evropskom putu BiH i da se taj proces bitno ubrza i da se donese Deklaracija i potvrdi teritorijalni integritet BiH.

3. Ukoliko se ne ispoštuje Zaključak broj 2. Narodne skupštine RS, Narodna skupština RS traži od izabranih predstavnika da prestanu odlučivati na nivou BiH i da se više ne vraćaju u taj proces. 

– Narodna skupština RS traži od političkih stranaka iz RS koji su u partnerstvu sa političkim strankama iz Federacije na nivou BiH da formalno i suštinski napuste to partnerstvo.
– Narodna skupština RS će donijeti svoju Deklaraciju i potvrditi teritorijalni integritet BiH predviđen Ustavom BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda.
– RS će aktivirati sve zaključke i odluke Narodne skupštine i drugih institucija i nastaviti ih izvršavati.
– RS će se povući iz svih sporazuma (o vojsci, indirektnim porezima, VSTS) u isto vrijeme poštujući Ustav BiH.
– Narodna skupština RS će donijeti Izborni zakon RS.
– RS očekuje da se na predstojećem Uskršnjem saboru potvrdi kršenje Dejtonskog sporazuma.

4. RS je opredjeljena za potpuno poštovanje i dosljedno primjenjivanje međunarodnog prava, Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Ustava RS.

5. Osuđujemo i odbacujemo protivustavno djelovanje dijela Međunarodne zajednice, tzv. visokog predstavnika i institucija BiH, kojima se nastoji erodirati ustavnopravna pozicija RS i ojačati institucije BiH.

6. Osuđujemo i odbacujemo korištenje Suda i Tužilaštva BiH kao instrumenta kojima se nastoji nametnuti primjena odluka tzv. visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH koje su u suprotnosti sa odredbama Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i njegovih aneksa IV i X.

7. Osuđujemo i odbacujemo korištenje sankcija Ministarstva finansija SAD kao sredstva pritiska na građane, političke partije i organizacije, ali i demokratski izabrane funkcionere RS kojima se krše njihova ljudska prava i slobode.

8. Korištenje prijetnji i nasilja protiv građana RS i njenih funkcionera, u cilju da se zastraši ili prinudi RS da prihvati protivustavno djelovanje dijela međunarodne zajednice, tzv. visokog predstavnika i institucija BiH, bez odluka Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, biće smatrano aktom terorizma.

9. Narodna skupština RS zajedno sa nadležnim institucijama i organima RS će preduzeti potrebne mjere da bi zaštitila prava i slobode svojih građana i neutralisala posljedice protivustavnog djelovanja na svojoj teritoriji.

10. Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja, saopćeno je iz NSRS.  

Odmah po završetku 11. posebne sjednice, održana je i 12. posebna sjednica NSRS na kojoj je rano jutros usvojen Nacrt izbornog zakona RS.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision