Wednesday, 17. April 2024.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Novembra. 2023. Zanimljivosti
Posjeta Aja Sofiji za turiste više neće biti besplatna

Turisti koji u 2024. godini budu željeli da posjete jedan od najpoznatijih istorijskih spomenika u Istanbulu, Aja Sofiju, moraće da plate ulaz u svetinju, navodi se u saopštenju turskog ministra kulture Mehmeta Nurija Ersoja.

Jedan od najpopularnijih spomenika kulture Aja Sofija u Istanbulu, godinama je bila muzej, a u džamiju je pretvorena 2020. godine. Turski ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoj, istakao je da će se Aja Sofija renovirati i da će po preporuci Uneska od 15. januara 2024. godine, plan posjeta za turiste biti izmijenjen.

Još nije odlučeno kolika će biti cijena ulaznica, ali je naglasio da je cilj da se ograniči broj posjetilaca. Muslimanima koji u Aja Sofiju odlaze na molitve ulaz se neće naplaćivati, a takođe će za turske državljane ulaz biti besplatan.

Novina je i da turisti koji posjećuju ovu svetinju neće morati da izuvaju cipele. Za obilaske sa vodičem turisti će koristiti slušalice, a biće im ponuđena priča na 17 jezika svijeta. Aja Sofija će i dalje biti zatvorena za posjetioce u vrijeme molitvi.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision