Sunday, 17. October 2021.
Unsko-sanski kanton 4° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijesti
Poražavajuće: BiH među najkorumpiranijim zemljama Evrope

Na novom poretku Indeksa percepcije korupcije, koji je danas predstavio Transparency International, BiH je zauzela 80. mjesto među 175 zemalja svijeta i jedna je od najkorumpiranijih zemalja Evrope.Kada se gleda područje bivše Jugoslavije, jedino je Kosovo korumpiranije od BiH.

Najmanje korumpirana je Slovenija, slijede Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina pa Kosovo.

Na samom vrhu, kao zemlje u kojima ima najmanje korupcije, tradicionalno su se našle skandinavske zemlje, a Danska je na prvom mjestu.

Ovogodišnji izvještaj kaže da ekonomski rast ne uspijeva suzbiti korupciju, ukoliko su na čelu lideri koji zloupotrebljavaju moć, ne prezajući od prisvajanja javnih sredstava koja troše za ličnu korist.

“Korumpirani dužnosnici krijumčare nezakonito stečenu imovinu u sigurna utočišta preko off-shore tvrtki, bez da ih iko i pomisli kazniti”, kazao je José Ugaz, predsjedavajući Transparency Internationala.

“Zemlje na dnu naše ljestvice trebaju usvojiti radikalne mjere za borbu protiv korupcije u korist svoga naroda. Zemlje sa vrha popisa trebale bi biti sigurne da čine sve kako ne bi izvozile korupciju nerazvijenim. “

Uz Novi Zeland u vrh ljestvice najmanje korumpiranih, smjestile su se sve Skandinavske zemlje: Danska, Finska, Švedska, Norveška. Na začelju su Afganistan, Sudan, Sjeverna Koreja i Somalija.

Indeks percepcije korupcije počeo se provoditi 1995. godine i zamišljen je kao alat koji treba utjecati na podizanje svijesti o problemu korupcije na globalnom nivou.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision