Tuesday, 27. February 2024.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Novembra. 2022. Svijet
Popušta li Švedska pred zahtjevima Turske: Najavljeno distanciranje od kurdskih organizacija

Novi ministar vanjskih poslova Švedske Tobias Billström izjavio je kako će se vlada ove države distancirati od kurdskih organizacija što bi trebao predstavljati dodatni korak ka podsticanju Turske da konačno ratificira ulazak ove države u NATO.

Još tokom samita NATO-a u Madridu i potpisivanja trilateralnog sporazuma Finske, Švedske i Turske, Helsinki i Stockholm su se obavezali kako će ispuniti zahtjeve Turske koji se odnose na isporučivanje određenih osoba koje se u Turskoj sumnjiče za terorizam te prekid odnosa s kurdskim organizacijama.

Tim povodom oglasio se i šef švedske diplomatije Tobias Billström koji je rekao kako će se Švedska distancirati od rada kurdske vojne organizacije YPG i njihovog političkog ogranka PYD.

“Ove organizacije imaju previše blisku vezu s PKK pokretom koji je u EU definiran kao teroristička organizacija. Mislim da je važnio da stavimo do znanja svima kako nećemo imati sumnjive kontakte s njima. Ne smije biti špekulacija s tim pitanjem”, rekao je šef švedske diplomatije.

Tobias Billström (Foto: EPA-EFE)
Tobias Billström (Foto: EPA-EFE)

Njegovu izjavu komentirao je i premijer te je rekao kako se slaže s konstatacijom šefa diplomatije Švedske.

“PKK je teroristička organizacija i svjesni smo da se novac za njih prikuplja i na teritoriji Švedske. Potpuno razumijemo zabrinutost Turske”, rekao je premijer Ulf Kristersson.

Povodom izjava novih švedskih zvaničnika oglasila se i Ambasada Turske u Švedskoj te je pozdravila najavu distanciranja od kurdskih organizacija.

“YPG/PYD su organski, hijerarhijski i finansijski povezani s PKK. Ovu istinu moraju priznati svi naši partneri i saveznici. Sretni smo što to švedskim vlastima postaje sve jasnije i jasnije”, saopćili su iz Ambasade.

Najavu distanciranja komentirala je i švedska opozicija. Bivši švedski ministar pravde Morgan Johansson kritikovao je postupke vlade te ih je ocijenio kao zabrinjavajućim.

“Ovi kontroverzni koraci se poduzimaju bez bilo kakvog kontakta s opozicijom. Vlada se ponaša tako da krši švedsku vanjskopolitičku tradiciju. To što švedska vlada radi je izdaja”, rekao je bivši ministar.

Oštre kritike uputili su i predstavnici stranke Ljevica. Glasnogovornik Hakan Svenneling poručio je kako su najave vlade potpuno suprotne onome čemu Švedska treba težiti.

“Mislim da se šalje opasan signal da se popušta pod pritiskom autoritarnog lidera. Istovremeno, ovakva odluka predstavljala bi i jasnu izdaju svih ljudi koji su rizikovali živote u borbi protiv ISIL-a te su učinili nevjerovatno mnogo za našu i globalnu sigurnost”, rekao je glasnogovornik.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision