Sunday, 13. October 2024.
Unsko-sanski kanton 13° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Septembra. 2024. Zanimljivosti
Popularna zimnica važan dio balkanske i bliskoistočne kuhinje

Popularnu zimnicu svi prave i rado jedu, a da li znate šta znači turšija?

Riječ turšija je u srpski jezik ušla preko turskog, te je od “turşu” izvedeno “turši”, a označava ukiseljeno povrće ili voće uz dodatak aromatičnog bilja ili plodova i bilja koji podstiču fermentaciju.

Najčešće se za turšiju koriste paprike, krastavci, zeleni paradajz, šargarepa, karfiol. Povrće, kao što već znate, se slaže u velike staklene tegle i preliva rastvorom vode i soli, a za neke vrste se dodaje i malo esencije.

Dio je balkanske i bliskoistočne kuhinje, uglavnom se služi kao meza ili predjelo, odnosno kao salata, a zanimljivo je da u Turskoj postoje čak i posebni lokali koji služe samo turšiju.

Recept za carsku turšiju

Potrebno je:

– celer po želji sa listovima

– paradajz 1 kg

– karfiol 3 kg

– crvene paprike 1 kg

Za marinadu:

– ulje 500 ml

– jabukovo sirće 1 litar

– šećer ili neki drugi zaslađivač 500 g

– so 250 g

Priprema:

Operite sve sastojke, očistite ih od sjemenki i isijecite. U posudu stavite sve sastojke za marinadu i dobro promiješajte. Gotovi oprani i isječeni sastojci se stavljaju u duboku posudu, te se prelivaju marinadom, koju ste prethodno rastvorili.

Marinada se ne kuva, već se miješa. Sve to izmiješate dobro i nastavite da mješate turšiju u narednih nekoliko sati. Nakon 24 sata sipajte carsku turšiju u tegle, prelijte tečnošću i stavite na hladno, prenosi Espreso.co.rs.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision