Tuesday, 9. August 2022.
Unsko-sanski kanton 23° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Maja. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Poplave u BiH: Vanredno stanje u Brčkom – Poplave u BiH uzrokovale štete u poljoprivredi

Zbog poplava koje su pogodile južni dio Distrikta, lokalna Vlada jutros je proglasila stanje elementarne nepogode. Pod vodom je oko 150 kuća, a novu opasnost sada predstavlja porast vodostaja Save.

U Tuzli je počela hitna sanacija puta u naselju Moluhe, gdje su se zbog obilnih padavina pojavila dva proloma tla iznad jame bivšeg Rudnika uglja Moluhe.

Uspostava saobraćaja da dva regionalna puta u općini Gradačac,  koji je bio u prekidu zbog izlivanja vode, očekuje se do kraja dana. Normalizacija saobraćaja na dva putna pravca, u općinama Kalesija i Srebrenik, zbog plavljenja i klizanja terena, vjerovatno neće biti moguća do kraja dana.

**Na području Banje Luke zabilježeno je više od 20 klizišta, do kojih je došlo usljed obilnih kiša. Ekipe Odjeljenja za komunalne poslove Civilne zaštite i geolozi posjetili su danas lokacije na kojima je došlo do odrona zemljišta. Klizišta su evidentirana u naseljima Lauš, Tunjice, Ada i Vrbanja. Kuće na području zahvaćenom odronima nisu ugrožene.

**

Vodostaji Une i Sane na području općine Novi Grad i dalje su u porastu, a na snazi su redovne mjere zaštite od poplava. Pod vodom su polja u priobalnom dijelu rijeka. U Banjoj Luci će nadležne službe obići lokacije na kojima su aktivirana klizišta. Sagledat će se  koje aktivnosti mogu biti poduzete da ne bi došlo do većih šteta i uništavanja objekata.

Iako će se visina šteta u poljoprivredi izazvana poplavama moći utvrditi tek u narednih mjesec dana, već sada je izvjesno da će prinosi kako žitarica tako i povrća biti znatno umanjeni, javlja Agencija Anadolija. U Semberiji će se morati ponoviti sjetva kukuruza jer su stotine hektara pod vodom.Poplave će umanjiti rod pšenice i za 50 posto. U Lijevču Polju, zbog izlijevanja rijeke Vrbas i kanala koji kupe oborinske vode s planine Kozara, najveće štete pretrpjeli su poljoprivredni proizvođači u selu Mašići. Skoro u potpunosti je uništena plastenička proizvodnja povrća i rasada krompira, a farmer iz Mašića, opština Gradiška, Vid Đukić kaže da je šteta samo na plastenicima veća od deset hiljada KM. Federalni operativni centar civilne zaštite je naveo da je poplavama na teritoriji Federacije BiH najviše pogođen Tuzlanski Kanton.

Vodostaj rijeke Spreče jutros na mjernom mjestu Kranovac bio 416 centimetara, dok se na 300 centimetara poduzimaju mjere zaštite od poplava. Ugroženo

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision