Četvrtak, 16. Maja 2019.
Unsko-sanski kanton 11° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Maja. 2019. USK
POPLAVE NE POZNAJU GRANICE: Vlasti nisu izvukle pouke iz 2014. godine

 

Kiše padaju smanjenim intenzitetom i opasnost od širenja poplava u Krajini polako se smanjuje. Do jučer su stanje prirodne nesreće proglasili Bosanska Krupa i Sanski Most, ali i u drugim općinama se zbraja nastala šteta. Voda je ušla u kuće u naselju Šejhovci u Sanskom Mostu, u Krupi su pokrenuta stara i neka nova klizišta, a u Cazinu je u oko 60 domaćinstava voda ušla u prizemlja. Elementarna nepogoda je proglašena i u Ključu. U Bihaću je ugroženo 46 objekata, a na svim izvorištima došlo je do zamućenosti vode, čije je prokuhavanje obavezno prije upotrebe. U cijelom Kantonu nije bilo nastave.

image
Evakuacije

Preksinoć je na vanrednoj sjednici Štaba CZ-a USK-a premijer Mustafa Ružnić interventno odobrio po 20.000 KM Krupi i Sanskom Mostu, te za Bosansku Krupu još i 65.000 KM za projekte preventivnih mjera zaštite. Bosanski Petrovac je dobio 17.000 KM za opremanje operativnog centra Civilne zaštite.

image
PRIPREMA VREĆA ZA DOMAĆINSTVA U SANSKOM MOSTU

– Već treći dan smo na terenu, a mjerne stanice nam javljaju opadanje vode u Sanskom Mostu te u Usori i Maglaju, gdje smo bili na rijeci Bosni, prije nego smo stigli na Sanu. Izviđali smo lokacije i tražili gdje je naša pomoć najpotrebnija, tako da smo se rasporedili ovdje. S domaćim službama, s roniocima i ekipom za spašavanje na vodi smo napravili punktove za zbrinjavanje. Oni su pripremili oko hiljadu vreća, dok smo mi donijeli još 30.000 vreća za pijesak. Mi smo to sve sinoć napunili i poredali po kritičnim tačkama. Sanski Most na devet rijeka jeste prelijep, ali je mnogo potencijalnih opasnosti. No, niko se nije povukao i sredine su odbranjene, kazao nam je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave CZ-a.

Desetak starijih i nemoćnih osoba je preventivno​ evakuisano.

– Očekujemo mnogo mirniju noć, ali ništa nećemo prepustiti slučaju. Iako je kiša slabog intenziteta, naučili smo lekcije i svaki put se postavimo bolje, tvrdi Solak.

Pritoke rijeke Bosne stvorile su velike probleme, a posebno Usora i Liješnica. Tešanj, Doboj-Jug i Usora su proglasili stanje prirodne nesreće, a Maglaj u nekim dijelovima ove općine.

U MZ Kalošević, općina Tešanj, preksinoć je došlo do probijanja nasipa, usljed čega su poplavljeni veća površina poljoprivrednog zemljišta i 20-ak objekata. Jedinice Civilne zaštite su čamcima evakuisale pet mještana i nekoliko životinja. Izlijevanjem Usore u MZ Kraševo poplavljen je jedan stambeni objekat i evakuisana tročlana porodica. Vodostaj Usore u Tešnju jučer je bio u padu, a voda se povukla u korito i u Kaloševiću.

Prekjučer je došlo do izlijevanja rijeke Usore u Doboj-Jugu. Senadu Aličić iz Matuzića u Doboj-Jugu zatekli smo u jezeru pored porodične kuće. Priča nam da su ugrožene kuće njena i njenih komšija zbog velikih padavina, ali i ljudskog faktora. Zahvaljujući potpornom zidu koji je izgradila jedna firma koja graniči sa njihovim posjedom, voda nije mogla oticati.

– Ljudski faktor je uzrokovao ono što nam se desilo. Slika koju vidite govori više od hiljadu riječi. Ogorčena sam zbog svega na našu vlast, na našu općinu i na susjede. Zbog onoga što je uradio taj čovjek, gradeći potporni zid koji je visok do 1,8 metara, ugrozio je mene i moju obitelj, parcelu, druge komšije…, ljuta je bila Aličić.

image
/MUHAMED TUNOVIĆ

U Maglaju se stanje normalizuje. Magistralni put M-17, regionalni put Maglaj – Zavidovići, kao i lokalni putni pravci su prohodni, a put ispod Gradskog mosta za Zavidoviće je u funkciji. Sve rijeke su se povukle u korita.

– Prethodne noći poplavljene su desetina kuća. Najteže stanje je u naseljima Tujnica i Salkići u MZ Liješnica, Novi Šeher, Čobe i Kopice i svi objekti u slivu rijeke Liješnice, pritoke rijeke Bosne. Aktivirana su klizišta u Kopicama, Gračinom Brijegu, u Oručama i Kosovi. Pratimo situaciju, imali smo evakuaciju nekoliko porodica koje ranije nisu napustile kuće, izjavio nam je Mirsad Mahmutagić, načelnik Maglaja.

Banjalučani koji žive nizvodno od ušća Vrbanje u Vrbas dežurali su tokom noći sa ponedjeljka na utorak, a mnogima je voda ušla u kuće. Zlatko Blažević, čija se kuća nalazi nedaleko od ušća Široke u Vrbas, u naselju Lazarevo, uprkos oprezu, nije stigao da skloni sve, a voda mu je ušla u kuću, kao i njegovom komšiji.

“Standardno kod poplava, porast vode, strepnja, iščekivanje da bi vodostaj kulminirao oko jedan sat”, ispričao je Blažević za Anadoliju i dodao da se sve desilo u 15 minuta, voda je poplavila njegovu i kuću prvog komšije.

“Kao ozbiljan čovjek, vjerovao sam da je pod kontrolom, da su se izvukle pouke iz 2014. godine, ali očito nisu. Zašto sam ogorčen na neke postupke naše vlasti, a to je – nisu oni krivi za poplave, ali od 2014. na ovom području jedna lopata nije zabodena da bi se nešto preduprijedilo ili spriječilo i, evo, ponovilo se”, rekao je Blažević.

image
BANJALUKA: NAJGORE JE PROŠLO

Mještani kažu da se nivo Vrbasa na ovoj lokaciji nakon burne noći povukao za oko metar, zbog čega se nadaju da je najgore iza njih.

Vanredno stanje bilo je na snazi u nekoliko mjesnih zajednica Banjaluke, poplavama je pogođeno više od 25 njih, dok je poplavljeno 160 objekata. Kritično je bilo i u Prijedoru, koji nije imao struje. Nebojša Miljuš, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor, kaže da je vodostaj rijeke Sane u porastu.

Isti datum

“Ipak, imamo ohrabrujuće vijesti. Dobili smo dojavu da nivo Sane u Sanskom Mostu opada. Trenutno pomažemo stanovništvu u stavljanju rasipnog materijala u vreće, da probamo spriječiti prilazak vode kućama, a nekima se stavljaju vreće i na pragove. Imamo na terenu oko 200 poplavljenih objekata. Presječena je i putna komunikacija kod Sredica prema Bišćanima i to je uvijek kritična tačka, zatim na Žegeru”, rekao je Miljuš.

Faruk Zupčević, direktor RTV-a Maglaj, na današnji dan prije pet godina proživio je pravu dramu. Zajedno sa suprugom je bježeći od vode završio na tavanu kuće. Dolazak spasilaca su čekali tri dana bez vode, hrane i lijekova.

– Mislim da se te katastrofalne poplave ne mogu ponoviti. Tada je nivo rijeke Bosne bio 780, a danas je bio 370 centimetara. Pitao sam se kako je moguće da nam se ovakve stvari dešavaju gotovo istog datuma. U roku od sat, u ponedjeljak je 200 kuća od Kopica, Čoba i Novog Šehera do Liješnice ugroženo. Obišao sam ova mjesta i vidio šta se desilo tim ljudima, priča nam Zupčević.

Desetine kuća poplavljene su u prigradskom naselju Liješnica. Safet Bradarić drugi put je pretrpio totalnu štetu.

– Rijeka Liješnica je napravila haos, ne samo meni nego u još 20-ak kuća. Dabogda da išta spasim od stvari. Prije pet godina sam izmijenio kompletnu stolariju u kući… Ne znam više šta da radim, kazao je Bradarić.

Zbog pojave vode, saobraćaj se u dijelu Stare Nemile na M-17 odvija otežano. I mještanin Ramiz Telalović ističe da gleda reprizu 2014.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision