Tuesday, 7. December 2021.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Oktobra. 2021. Svijet
Poljska odbacila presudu Evropskog suda, smatraju je ucjenom

Poljska vlada odbacila je presudu Evropskog suda pravde (ECJ), prema kojoj ta zemlja mora platiti milion eura dnevno, smatrajući je ucjenom.

Naglasio je da evropski sud prekoračuje svoje ovlasti.

“To je još jedna faza u operaciji da se Poljska liši svog uticaja na politički sistem naše zemlje, to je uzurpacija i ucjena”, piše Kaleta.

Najviši evropski sud u srijedu je naredio Poljskoj da plati milion eura dnevno zbog dugotrajnog sporenja te zemlje s Evropskom unijom u vezi s nezavisnosti pravosuđa.

Današnja presuda Evropskog suda pravde uslijedila je nakon što je izvršni organ EU, Evropska komisija, zatražila “finansijske kazne” kako bi se osiguralo poljsko povinovanje presudi evropskog suda od jula.

Sud je saopćio da je kazna neophodna u cilju izbjegavanja ozbiljne i nepopravljive štete pravnom poretku Evropske unije i vrijednostima na kojima je unija utemeljena, posebno vladavini zakona.

Evropska komisija, koja nadzire poštovanje evropskih zakona, želi da sud sa sjedištem u Luxembourgu nametne dnevne kazne Poljskoj dok ona ne bude djelovala na poboljšanju fukncioniranja poljskog Vrhovnog suda i ukine zakone za koje smatra da podrivaju nezavisnost pravosuđa.

Glavna tačka sporenja je diciplinska komisija Vrhovnog suda, tijelo koje vladajućoj stranci daje ovlasti da discplinira suce u korist vlasti.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision