Friday, 2. December 2022.
Unsko-sanski kanton 2° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Oktobra. 2022. Svijet
Poljska od SAD-a zatražila da na njenu teritoriju smjesti nuklearno oružje

Poljska je zatražila da američko nuklearno oružje bude smješteno na njenom teritoriju, usred rastućih strahova da bi Vladimir Putin mogao pribjeći korištenju nuklearnog oružja u Ukrajini kako bi spriječio poraz svoje invazione vojske.

Zahtjev poljskog predsjednika Andrzeja Dude mnogi smatraju simboličnim jer bi premještanje nuklearnih bojevih glava bliže Rusiji učinilo one ranjivijima i manje vojno korisnima, smatraju stručnjaci. Nadalje, Bijela kuća je rekla da nije primila takav zahtjev.

“Nismo svjesni da je ovo pitanje pokrenuto i uputili bismo vas na vladu Poljske”, rekao je američki dužnosnik.

Čini se da je Dudina najava najnoviji primjer nuklearnog signaliziranja dok SAD i njegovi saveznici nastoje odvratiti Putina od prve upotrebe nuklearnog oružja u borbi od 1945. godine, dok pripremaju potencijalne odgovore ako odvraćanje ne uspije, a koje bi imale maksimalan kazneni učinak, a istodobno obuzdale rizik od eskalacije i općeg nuklearnog rata.

Prethodne ratne simulacije koje je vodila američka administracija pokazale su da je to tanka i nejasna linija po kojoj treba hodati, s obzirom na neizvjesnost oko Putinova stanja uma i njegovu evidenciju golemih pogrešnih procjena oko Ukrajine.

Dudini govori o smještanju nuklearnog oružja uslijedile su nakon promjena u ustavu susjedne Bjelorusije koje bi dopustile da rusko nuklearno oružje bude smješteno na njenom teritoriju.

Poljski predsjednik rekao je da postoji “potencijalna prilika” da Poljska učestvuje u “dijeljenju nuklearnog oružja”, po kojem se piloti iz zemlje domaćina obučavaju za letenje u misijama s američkim nuklearnim bombama koje su pohranjene na njihovom teritoriju.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision