Monday, 22. April 2024.
Unsko-sanski kanton 0° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Marta. 2024. Bosna i Hercegovina
Ursula von der Leyen potvrdila: Dat ćemo zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s BiH

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se obratila u Evropskom parlamentu, gdje je obećala da će Bosni i Hercegovini dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU.

Von der Leyen je kazala kako je BiH u posljednjih godinu dana napravila najveći napredak u prethodnih 10 godina kada je riječ o našem EU putu.

Ona je nabrojala listu stvari koje smo uradili na putu ka EU, među kojima je usvajanje sporazuma sa Frontexom, Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakon o sprećavanju pranja novca i finansiranje terorizma.

Upravo zbog tih pozitivnih procesa aktuelne vlasti koje je Von der Leyen pozdravila, EU će dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora. No, nije istaknuto da li ćemo odmah nakon donošenja odluke 21. marta dobiti i datum Međuvladine konferencije na kojoj bi i zvanično ušli u pregovore.

“Dobra vijest! Odlučili smo preporučiti Evropskom vijeću da da BiH zeleno svjetlo za početak pregovora sa BiH”, kazala je von der Leyen nakon čega je uslijedio aplauz.

Evropsko vijeće će 21. marta 2024. donijeti odluku o ulasku BiH u procese pregovore, koja se očekuje da bude pozitivna, pogotovo nakon najave predsjednice Evropske komisije da će oni odobriti naš pregovarački status i preporučiti ga Vijeću.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision