Tuesday, 23. July 2024.
Unsko-sanski kanton 28° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Marta. 2024. Bosna i Hercegovina
Politico: BiH će otvoriti pregovore sa EU, ali nastavak procesa je žestoko uslovljen

Evropski lideri spremni su dati “zeleno svjetlo” za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, navodi se u nacrtu dokumenta od 19. marta u koji je magazin Politico imao uvid.

Evropska unija je Bosni i Hercegovini dodijelila status kandidata u decembru 2022. Evropska komisija je prošle sedmice dala pozitivnu preporuku za početak službenih pregovora o pristupanju, što čelnici Evropskog vijeća sada planiraju slijediti.

Tekst uključuje uslove za pregovore o pristupanju, rekavši da se sljedeći dio procesa može dogoditi tek “kada se poduzmu relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. oktobra 2022.”, što znači da BiH treba više napredovati u svojoj domaćoj zadaći prije nego što može ući u blok.

O trenutnom nacrtu raspravljat će ambasadori EU u srijedu, a čelnici EU u četvrtak. Nekoliko diplomata bilo je optimistično da će lideri naposljetku usvojiti trenutni kurs o BiH.

Jedan diplomata iz zemlje koja je u početku bila više skeptična prema dosadašnjem napretku BiH, kojemu je odobrena anonimnost da iskreno razgovara o ovoj temi, rekao je za Politico da je drugi dio odlomka ključan.

“Sve reforme koje smo dogovorili stvarno moraju biti dovršene prije nego što se dogodi bilo kakav sljedeći korak za Bosnu”, naveo je.

Uoči zasjedanja Evropskog vijeća u četvrtak, sedam evropskih zemalja pozvalo je svoje kolege da slijede preporuke Evropske komisije o BiH.

Austrija, Hrvatska, Češka, Grčka, Italija, Slovačka i Slovenija rekle su da bi blok trebao “iskoristiti zamah i trenutnu priliku”, a podršci se pridružila i Njemačka.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision